Bijgewerkt: 1 maart 2024

Zweeds voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie

Nieuws -> EU

Bron: Europese Raad
07-01-2023

Zweden neemt het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie over tijdens de ernstigste veiligheidscrisis sinds de Tweede Wereldoorlog in januari 2023. De uitdagingen voor de EU zijn wellicht groter dan ooit tevoren. Dit vraagt om vastberadenheid.

Ulf Hjalmar Ed Kristersson: 'De inval van Rusland in Oekraïne heeft de vrede in Europa verbrijzeld, miljoenen op de vlucht gedreven en bijgedragen tot stijgende energieprijzen en inflatie die gezinnen en bedrijven in heel ons continent treffen. Het opbouwen van veiligheid voor EU-burgers, het versterken van de steun aan Oekraïne en het aanpakken van de klimaattransitie zijn nu cruciale taken. Tijdens het Zweedse voorzitterschap zullen we ook prioriteit geven aan een blijvend sterk Europees leiderschap in de overgang naar een fossielvrije economie en een duidelijke agenda om het concurrentievermogen te stimuleren.

Krachtige politieke, militaire, humanitaire en economische steun aan Oekraïne blijft een hoofdtaak, evenals het bevorderen van nauwere banden tussen Oekraïne en de EU. Onze democratische waarden en de fundamentele rechten en vrijheden van de EU-burgers vormen het fundament van de Europese samenwerking en de kern van de stem van de EU in de wereld.De EU is een van de belangrijkste klimaatactoren ter wereld en zal leiderschap blijven tonen in de groene transitie. Een Europa dat het voortouw neemt bij de ontwikkeling van nieuwe klimaatvriendelijke oplossingen en andere landen kan inspireren bij de overgang naar een fossielvrije economie, versterkt onze groei en ons concurrentievermogen op lange termijn. Een fossielvrij energiesysteem is ook cruciaal voor onze veiligheid en veerkracht.

Een belangrijke taak voor de komende jaren is het scheppen van de beste voorwaarden voor Europese bedrijven om in Europa te groeien en met succes wereldwijd te concurreren. De kracht van de eengemaakte markt en onze openheid naar de rest van de wereld zijn van fundamenteel belang voor het concurrentievermogen van de EU. De digitale interne markt zal worden gerealiseerd en er zullen nieuwe vrijhandelsovereenkomsten worden gesloten. Europa profiteert van de globalisering, maar tegelijkertijd moeten we duidelijk stelling nemen tegen eenzijdige afhankelijkheid en oneerlijke voorwaarden. Wil de EU wereldwijd kunnen concurreren, dan zijn meer Europees onderzoek en innovatie essentieel.

Foto Amstelveen
(Foto EU - 2023)

Ulf Hjalmar Ed Kristersson (1963) is een Zweeds politicus die sinds oktober 2022 premier van Zweden is. Hij is sinds oktober 2017 leider van de Gematigde Partij (M) en sinds 2014 lid van de Riksdag (MP) voor de provincie Södermanland en van 1991 tot 2000 voor de provincie Stockholm. Eerder was hij van 2010 tot 2014 minister van Sociale Zekerheid en van 1988 tot 1992 voorzitter van de Gematigde Jeugdliga

De eenheid die de EU heeft getoond sinds Rusland zijn aanvalsoorlog tegen Oekraïne begon, is een kracht. We zijn met elkaar verbonden en samen zijn we beter. En de Europese Unie is sterker uit eerdere crises tevoorschijn gekomen. Dat zullen we weer doen. Het Zweedse voorzitterschap zal zich vastberaden inzetten voor een groener, veiliger en vrijer Europa, voor een groter Europees concurrentievermogen en voor een krachtige Europese stem in de wereld. Voor vandaag en voor de toekomst.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.