Bijgewerkt: 26 september 2022

Zorgvlied herdenkt oprichting en start ecologisch begraven

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
05-06-2009

Maandag 8 juni 2009 is voor begraafplaats Zorgvlied een belangrijke dag: wethouder Pols opent de ecologische grafstrook 't Varenveld op Zorgvlied door het plaatsen van een bijzondere gedenksteen; daarnaast wordt stilgestaan bij de 1e steenlegging van Zorgvlied 140 jaar geleden.

Met de ecologische grafstrook komt Zorgvlied tegemoet aan de toenemende vraag naar natuurlijk begraven. Ecologisch begraven, ook wel bos-, groene -, of natuurlijke begrafenis genoemd, is een concept afkomstig uit Engeland waar het 'woodland burial' wordt genoemd. Op de gedenksteen die wethouder Pols plaatst, is het gedicht “Tussen het landschap en de lucht” van Theo van Baaren uitgehakt. Muzikale (a-capella) omlijsting door Luc Devens.

Zorgvlied Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Graven op de begraafplaats Zorgvlied


Met de opening van een ecologische grafstrook komt Zorgvlied tegemoet aan de wens van mensen om zich na hun dood weer te verenigen met de natuur en het milieu niet verder te belasten. Op Zorgvlied is hiervoor een strook gereserveerd die bestaat uit 't Varenveld, Nimrod en de rode Vlindertuyn.

In deze strook komen geen gehakte grafstenen of versieringen voor, maar een kei of rotsblok om de graven aan te duiden. Er is veel aandacht besteed aan de beplanting van de strook. Doel is een zo natuurlijke mogelijke omgeving te scheppen, waarin plant en dier zich thuis voelen. Bijzonder aan het gebied is de IJsvogelburcht die aan de waterkant van de Wetering ligt. Ook de graven zelf worden uitsluitend beplant met inheemse beplanting. 

Tijdens de officiële opening wordt een impressie gegeven van de mogelijkheden van ecologisch begraven met ecologische urnen, milieuvriendelijke kisten , waden van biologisch katoen en een rieten baar.

Bij een natuurlijke  begrafenis wordt uitsluitend gebruik gemaakt van ecologisch verantwoorde materialen. Alles op en om het graf is biologisch afbreekbaar, zodat het graf in korte tijd kan opgaan in de natuur. Men kan kiezen voor een biologisch afbreekbare kist (van speciaal karton of gevlochten riet) of een kist van blank, onbehandeld essenhout.

De kist mag geen kunststof, metaal of andere elementen bevatten die het natuurlijke afbraakproces in de weg staan. Dat geldt ook voor de binnenkleding én de kleding van de overledene. Soms wordt de overledene begraven slechts gekleed in een lijkwade, afgedekt met takken, matten of riet.

Daarnaast is er keuze uit een ‘Joodse’ kist en een ‘Islamitische’ ecologische begraafwijze. Het is ook mogelijk om een oplosbare urn bij te zetten of de as los te verstrooien in een graf.

Natuurlijke begrafenis?

Het doel van een natuurlijke begrafenis is, om de terugkeer van het stoffelijk overschot naar de aarde op een wijze gebeurt, die de ontleding van het lichaam niet afremt en het recycleren op een natuurlijk manier verloopt. Het is een milieuvriendelijke alternatief voor de bestaande begrafenis praktijken.

De praktijk van de natuurlijke begraafplaats dateert van duizenden jaren, maar het is onderbroken in de moderne tijd door "technologische vooruitgang" (gewelven, voeringen, balsemen, mausolea, enz.) dat het ontledingproces beperkt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.