Bijgewerkt: 27 februari 2024

Zoekmachine voor muziekstukken

Nieuws -> Internet

Bron: Amstelveenweb / Musipedia
03-04-2011

Musipedia, The Open Music Encyclopedia is een online zoekmachine voor het identificeren van muziekstukken. Dit kan gedaan worden door een thema in de microfoon te fluiten, spelen op een virtuele pianotoetsenbord, tikken op het ritme op de toetsenbord van de computer, of het invoeren van de Parsons Code.

Iedereen kan zijn verzameling wijzigen van melodieën en invoeren van MIDI-bestanden, bladmuziek afbeeldingen (eventueel gegenereerd door de server van Musipedia na het invoeren van LilyPond, of abc source code), songteksten, of wat tekst over het stuk, of de melodische contouren als de Parsons Code.

Musipedia biedt drie manieren van zoeken: op basis van de melodische contour, op basis van plaatsen en tijden van ontstaan, of op basis van het ritme alleen. De melodische contour zoekopdracht maakt gebruik van een bewerking op afstand. Vanwege dit, de zoekmachine zoekt niet alleen aantekeningen met precies de contour die is ingesteld als een zoekopdracht, maar ook de meest gelijkende muziekstuk.

De overeenstemming wordt gemeten door het bepalen van de bewerkingsstappen (invoegen, verwijderen of vervangen van een karakter) die nodig zijn voor het omzetten van het zoekopdracht, dus de contour van het zoekresultaat. Aangezien alleen de melodische contour relevant is, kan men melodieën vinden, zelfs als de sleutel, het ritme, of de precieze tijdstippen zijn onbekend.

Keyboard Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Toetsen van een synthesizer keyboard. Een synthesizer is een elektronisch muziekinstrument, dat klanken en geluiden kunstmatig elektronisch opwekt.


Musipedia's zoekmachine werkt anders dan die van zoekmachines zoals Shazam. Dit laatste kan korte fragmenten identificeren van audio (een paar seconden uit een opname), zelfs als het over een telefoon verbinding wordt verzonden. Musipedia kan stukjes muziek identificeren die een bepaalde melodie bevatten. Shazam vindt precies de opname die een bepaald fragment bevat, maar geen andere opnames van hetzelfde stuk.

Musipedia werd opgestart door Rainer Typke in 1997 en is verder ontwikkeld door hem. Voordat de Wikipedia-achtige functies voor samenwerking werden toegevoegd (bewerken en verwijderen van bestaande gegevens is alleen mogelijk sinds 2004), noemde hij de muziek zoekmachine "Melodyhound".

Sinds 2006 kan de Musipedia zoekmachine ook gebruikt worden voor het doorzoeken van het World Wide Web voor MIDI-bestanden. Musipedia lokaliseert de MIDI-bestanden, die verder gaan in haar zoekindex met behulp van de Alexa Web Search dienst, die beschikbaar is geweest sinds december 2005.

Parsons Code?

De Parsons Code, officieel genaamd de Parsons code voor Melodic Contours, is een eenvoudige notatie die wordt gebruikt om een stuk van de muziek te identificeren door middel van melodische beweging. Denys Parsons ontwikkelde dit systeem voor zijn 1975 verschenen boek, De Gids van Tunes en muzikale thema's. Een melodie op deze manier coderen, maakt het gemakkelijk om een index, of via een database te zoeken naar bepaalde muziekstukken.

Musical Instrument Digital Interface?

MIDI (Musical Instrument Digital Interface), is een industrie-standaard protocol, dat met elektronische muziekinstrumenten (synthesizers, drumcomputers), computers en andere elektronische apparatuur (MIDI-controllers, geluidskaarten, samplers) communiceert en ze aanstuurt en synchroniseert met elkaar.

In tegenstelling tot analoge apparaten, heeft MIDI zendt geen audiosignaal – maar hij stuurt alleen korte berichten over de toonhoogte en intensiteit, stuursignalen voor parameters, zoals volume, vibrato en panning, cues en de kloksignalen om het tempo in te stellen naar de geluidschip van de geluidskaart van de computer . Het MIDI-protocol werd gedefinieerd in 1982.

Notenschrift Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Notenschrift in een midi programma van een Beethoven sonata


LilyPond?

GNU LilyPond is een computerprogramma voor muziek opmaken en printen. Een van de belangrijkste doelen van LilyPond zijn de productie van muzieknoten die zijn gegraveerd met de traditionele lay-out regels, als gevolg van het tijdperk toen de muzieknoten met de hand werden gegraveerd.

LilyPond is cross-platform, en is beschikbaar voor verschillende gangbare besturingssystemen; vrijgegeven onder de voorwaarden van de GNU General Public License, LilyPond is een gratis software. Website: Musipedia

Zoektocht

Ik heb deze toetsen op de flash-piano van Musipedia geklikt: f1-4000 d2-1472 b1-977 e2-856 f2-1007 g1 en het resultaat is ook niet mals:  1. [C] Mozart, Wolfgang Amadeus: piano sonata No. 6 in D K2842m

  2. [C] Dmitri Shostakovich: String Quartet #1, mov. 4, theme 2

  3. [F] Atlantic Polka (first change)

  4. [C] Franck Cesar: Slow dance

  5. [C] Mozart, Wolfgang Amadeus: Concerto I in D-Dur KV 107 3. Satz 2. Thema Minore

  6. Concerti per Cembalo nach Klaviersonaten von Johann Christian Bach

  7. [C] Shostakovich, Dmitri: 24 Präludien und Fugen op. 87 Nr. 9 Fuge

  8. [C] Vivaldi, Antonio: Konzert für Violine und Orchester RV 363 1. Satz Il corneto da posta Allegro

  9. [C] Ravel, Maurice: Bolero, 2nd theme

  10. [P] Ray Davies (Kinks): You really got me


En zo gaat nog door op 90 pagina’s. Ik wist het wel, dat ik fantastisch piano kon spelen, maar dat Mozart en The Kinks mijn muzieknoten gebruikten, dat is wel voor mij een echte openbaring!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.