Bijgewerkt: 17 april 2021

Ziekenhuis Amstelland kreeg weer het Roze lintje

Nieuws -> Gezondheid

Bron: BVN / Ziekenhuis Amstelland
13-09-2013

Borstkankervereniging Nederland (BVN) geeft 66 ziekenhuizen (74 procent) een roze lintje voor de zorg die deze ziekenhuizen bieden aan patiënten met borstkanker. In 2012 ontvingen 78 ziekenhuizen een lintje (85 procent).

Een deel van de ziekenhuizen, dat in 2012 nog wel een lintje kreeg, krijgt dit nu niet, omdat ze onvoldoende inzicht bieden in de ervaringen van patiënten met de geleverde zorg, of omdat uit de patiëntervaringen blijkt, dat een ziekenhuis niet aan een criterium voldoet.

Bijvoorbeeld als de wachttijd tussen onderzoek en diagnose, of tussen diagnose en start behandeling langer is dan gewenst. BVN hecht grote waarde aan de ervaringen van patiënten en laat dat zien in het toekennen van een lintje.

Ziekenhuis Amstelland heeft ook in 2013 het roze lintje voor goede borstkankerzorg ontvangen van de Borstkankervereniging Nederland (BVN). Het ziekenhuis voldoet aan de sterk aangescherpte criteria en behoort daarmee tot de 66 ziekenhuizen in Nederland die het lintje hebben behaald. Dit geeft aan dat Ziekenhuis Amstelland zowel op basis van patiëntervaringen als kwaliteit goede borstkankerzorg levert.

borstkanker Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2012)

Mammogrammen met een normale borst (links) en een borst met kanker (rechts)


Jaarlijks wordt door Borstkankervereniging Nederland de lat weer wat hoger gelegd, de eisen ten aanzien van kwaliteit van zorg worden stapsgewijs strenger gemaakt. Ziekenhuis Amstelland voldoet aan deze criteria en wordt daarom gemarkeerd met een roze lintje. Criteria zijn onder andere het aantal patiënten dat per jaar wordt behandeld (minimaal 100), het aantal patiënten waarvan een emailadres wordt aangeleverd bij de BVN om te benaderen voor patiënttevredenheid (minimaal 40%) en de samenstelling van het mammateam (multidisciplinair behandelteam).


Ziekenhuis Amstelland en het mammateam zijn met recht trots op het roze lintje, dat al voor het vierde jaar achtereen is behaald. Het ziekenhuis streeft naar uitstekende borstkankerzorg, een vriendelijke patiëntbenadering en korte lijnen tussen behandelaar en patiënt. Kortom: aangenaam dichtbij.

Aangescherpte eisen

Een deel van de ziekenhuizen, dat in 2012 nog wel een lintje kreeg, krijgt dit nu niet, omdat onvoldoende informatie verkregen kan worden als het gaat om de ervaringen van patiënten met de geleverde zorg, of omdat uit de patiëntervaringen blijkt, dat een ziekenhuis niet aan een criterium voldoet.

Borstkankervereniging Nederland (BVN) geeft in 2013 aan 66 ziekenhuizen (74 procent) een roze lintje voor de zorg die deze ziekenhuizen bieden aan patiënten met borstkanker. In 2012 ontvingen 78 ziekenhuizen een lintje (85 procent).

Monitor borstkankerzorg

Het roze lintje en de criteria zijn verwerkt in de Monitor Borstkankerzorg. Hierin worden ervaringen van patiënten met informatie over het zorgaanbod van ziekenhuizen gecombineerd. Op basis van postcode en criteria die voor de patiënt belangrijk zijn, geeft het een duidelijk overzicht van alle ziekenhuizen in de buurt. Met deze informatie kunnen zij samen met de huisarts een gemotiveerde keuze voor een ziekenhuis maken. Lees de ‘Monitor Borstkankerzorg - Onderbouwing criteria en lintje 2013’ (pdf-document)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.