Bijgewerkt: 2 oktober 2022

Ziekenhuis Amstelland digitaliseert medische archieven

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Ziekenhuis Amstelland
17-10-2009

Het Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen gaat al zijn dossiers en foto's digitaal archiveren. Dermatologie is de eerste discipline die gebruik gaat maken van dit digitale archiverings- en documentatiebeheersysteem.

Elleboog Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Een gedigitaliseerde röntgenfoto van een elleboog op een monitor van een computer


Reden voor het 255 bedden tellende ziekenhuis om een digitaal archief in te voeren, was onder meer de toenemende groei van het aantal digitale dossiers van externe artsen. Daarnaast werd het ziekenhuis tijdens consultatie-uren geconfronteerd met een toenemend aantal digitale patiëntenfoto’s. Ziekenhuis Amstelland maakt voor het digitale archief gebruik van Soarian Health Archive van Siemens.

"Deze oplossing past helemaal bij deze tijd. De meeste huisartsen werken al jaren met elektronische archiveringssystemen, terwijl het ziekenhuis er nog maar net mee begint. Tijdens onze consultatie-uren worden er veel (digitale) foto’s genomen.

Het digitaal archiveren van deze foto’s in elektronische patiëntendossiers is dan een logisch vervolg", aldus Wouter Goldschmidt, dermatoloog. In de toekomst zal alle binnenkomende correspondentie direct bij ontvangst worden ingescand en worden alle digitale foto’s door de dermatologen gearchiveerd.

Nog een overweging om te kiezen voor de oplossing van Siemens was dat Soarian Health Archive in een moderne softwareomgeving past. Het systeem sluit perfect aan op het SAP-gebaseerde klinische informatiesysteem i.s.h.med van Siemens. Deze naadloze integratie vormde een belangrijke overweging voor het ziekenhuis.

Goldschmidt: "Het is op zich niet meer dan logisch om alles in één systeem samen te brengen. Toch is het knap dat dit ook echt is gelukt. Zowel labresultaten, röntgenfoto’s als digitale foto’s kunnen snel en zonder omwegen worden opgevraagd. Bijzonder handig.".Met de implementatie van Soarian Health Archive van Siemens is digitale archivering in slechts zes weken haalbaar gebleken.”

Volgens Goldschmidt verwacht Ziekenhuis Amstelland meer gebruiksvriendelijkheid, minder papierwerk en een eenduidig archiveringssysteem dat op efficiënte wijze kan worden geraadpleegd door iedereen die toegang heeft. In navolging van Dermatologie zal ook Chirurgie gebruik gaan maken van het systeem. Een verdere implementatie van het Soarian Health Archive is gepland.

Soarian Gezondheid Archief?

Soarian Gezondheid Archive  is Siemens' uitgebreide archivering en document management oplossing voor de Europese markt. Door de interoperabiliteit met HIS, dit digitale archief vergemakkelijkt het document management processen van klinische, administratieve en commerciële documenten en gegevens, bijvoorbeeld e-mails, kantoor-documenten, financiële boekhoudkundige gegevens, personeel bestanden, of contracten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.