Bijgewerkt: 27 mei 2024

Zieke kinderen met toeters en bellen naar Artis

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
25-05-2012

Op vrijdagavond 1 juni 2012 opent Artis haar deuren voor het jaarlijkse Kinderbeestfeest, voorheen Dreamnight. Chronisch zieke, of gehandicapte kinderen uit onder andere Noord-Holland, de Zaanstreek en Flevoland worden door een stoet van brandweer-, politie-, en ziekenauto's naar de dierentuin gebracht voor een onvergetelijke avond.

Mensen die de optocht vrijdagavond zien rijden, hoeven niet te schrikken. Of zoals de organisatie zegt: 'Niks aan de hand, wel aan de kant'. De besloten feestavond in Artis wordt dit jaar voor de 13e keer gehouden. Iedereen die meehelpt, doet dit vrijwillig. 'Alle hulpverleners die de kinderen en hun ouders, of begeleiders naar de dierentuin vervoeren, doen dit in hun vrije tijd', zegt Iris Kuethe, voorzitter van de stichting Kinderbeestfeest.

center>Dreamnight Amstelveen
(Foto IJsbrand Terpstra - 2009)

De colonne van Dreamnight rijdt voor het Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen in 2009

'Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de medewerkers van Artis.' In totaal zijn zo'n 1000 vrijwilligers in touw om de kinderen een onvergetelijke avond te bezorgen. Het vervoer van de chronisch zieke, of gehandicapte kinderen vanuit ziekenhuizen en instellingen in Noord-Holland en Flevoland gebeurt onder andere met bussen en brandweer-, politie-, ziekenauto's.

Zij rijden onder begeleiding van politiemotoren van en naar de dierentuin, waar ze vanaf 17.00 aankomen. Het feest duurt tot 21.30. 'Zo'n stoet van hulpdiensten met toeters en bellen zie je natuurlijk niet iedere dag', zegt Kuethe. 'Om te zorgen, dat iedereen weet dat er niks aan de hand is, lichten we mensen langs de route zoveel mogelijk voor.'

Als de colonne het centrum van Amsterdam inrijdt, gaan de toeters en bellen uit. Een aantal straten rondom de dierentuin is vrijdagavond tussen 16.00 en 23.00 afgesloten voor alle verkeer. Er is alleen toegang tot Artis met een speciaal entreebewijs.

De feestavond werd 15 jaar geleden voor het eerst georganiseerd in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam onder de naam Dreamnight at the Zoo. Inmiddels doen in Nederland bijna 20 dierentuinen mee. Sinds 2000 wordt het evenement ook in andere landen georganiseerd, zoals Denemarken, Frankrijk, Canada, Tsjechië en Amerika. Meer informatie op www.kinderbeestfeest.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.