Bijgewerkt: 18 mei 2024

Zeven koperdieven aangehouden in Ouderkerk

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
07-12-2012

Ouderkerk aan de Amstel - In de vroege ochtend van 5 december 2012 heeft de politie met de inzet van een politiehelikopter 7 mannen aangehouden die verdacht worden van koperdiefstal.

Om 5.00 uur die ochtend zien surveillerende agenten drie mannen bij een gebouw aan de Wethouder Koolhaasweg staan die zich verdacht gedragen. De agenten rijden richting de drie mannen en komen onderweg een auto tegen. Deze houden ze aan ter controle. Op de achterbank van de auto zien de agenten inbrekersmateriaal liggen. De twee mannelijke inzittenden van 19 en 44 jaar worden aangehouden en meegenomen voor verhoor naar het bureau.

De agenten rijden dan verder in de richting van het gebouw, waar ze de drie mannen hadden zien staan. Daar treffen ze een auto en een aanhangwagen aan. In de aanhanger zien ze een grote hoeveelheid nieuw koperdraad liggen. Later blijkt, dat het koperdraad afkomstig is van een toeleverancier van de spoorwegen. De agenten schakelen de hulp in van collega’s, een speurhond en de politiehelikopter om de andere verdachten op te sporen.

Op dat moment komt er een getuige aanrijden en vertelt de agenten, dat hij bij de Burgermeester Stramanweg mannen het weiland in had zien rennen. Dit bericht gaven de agenten meteen door aan de politiehelikopter en deze kreeg al snel zicht op vijf gevluchte mannen. Dankzij aanwijzingen vanuit de politiehelikopter aan de zoekende agenten in het weiland werden er nog vijf mannelijke verdachten aangehouden tussen de 25 en 39 jaar oud.

Gevolgen koperdiefstal reiken ver

Koperdiefstal veroorzaakt grote economische én maatschappelijke schade. Denk aan de gevolgen van vertragingen, of het uitvallen van treinen voor grote groepen reizigers. Of aan wat de gevolgen voor bedrijven en huishoudens zijn als de stroom uitvalt. De (spoed)herstelwerkzaamheden zijn altijd kostbare operaties voor de betrokken organisaties.

Bovendien kan het wegknippen van koper elektrocutiegevaar, of andere levensbedreigende situaties opleveren; begin 2011 zijn twee treinen op elkaar gebotst en ontspoord door koperdiefstal. Dit alles maakt, dat het Openbaar Ministerie bij koperdiefstal alle aanleiding heeft om hoge straffen te eisen. Ook zal de - vaak enorme- schade op de koperdief worden verhaald.

Samen tegen koperdiefstal

Om koperdiefstal op alle fronten tegen te gaan, wordt er intensief samengewerkt door verschillende overheden en private partijen. De mogelijkheid om koper te stelen en verkopen wordt hierdoor zo moeilijk mogelijk gemaakt. Is desondanks sprake van diefstal, dan doen politie en justitie er alles aan de koperdieven op te sporen, hoge straffen op te leggen en de schade te verhalen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.