Bijgewerkt: 19 september 2024

Zestig kilo dynamiet voor kantoortorens

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad / Wiki
17-08-2006

Het is nog steeds onduidelijk wanneer de voormalige GAK-kantoortorens zullen worden opgeblazen. De bewoners van Uilenstede hebben nog steeds geen informatiebrief van de gemeente ontvangen omtrent de planning rondom de torens. Deze zou in juni 2006 al zijn toegezegd.

De gemeente geeft ook geen verwachtingen meer af omtrent een eventuele datum en kan niet zeggen of het dit jaar allemaal nog lukt. „Dat zou alleen maar weer verwachtingen scheppen. Wij zijn nog bezig grondig te inventariseren of en hoe er eventueel geëvacueerd moet worden bij het toepassen van deze sloopmethode. De veiligheid van alle omwonende heeft hierbij onze hoogste prioriteit", aldus een voorlichtster van de gemeente.

De gemeente is van plan de gebouwen klein te krijgen door middel van een implosie. „Op deze manier vliegen de brokstukken niet alle kanten op", aldus de gemeente. Technisch gezien is er bij een implosie echter sprake van een vacuüm, een hogere buiten druk en een lagere binnendruk. Krachten die bij een implosie vrijkomen zorgen er ook voor dat de brokstukken alle kanten worden opgeblazen. Niet een voor de hand liggende methode dus als je zonder brokstukken van deze torens af wil komen.

Heet dat geen implosie? Nou ja, wat we willen is dat de torens naar binnen toe in elkaar vallen en zo weinig mogelijk overlast bezorgen voor de omgeving", vat ze de gewenste methode nog eens samen. De uitvoerder heeft al zestig kilo dynamiet klaar liggen en denkt met een gecontroleerde explosie de boel veilig met de grond gelijk te kunnen maken.

De vergunningen voor de sloop van de gebouwen zijn afgegeven. Ook voor het vervoer van het dynamiet is er een vergunning maar deze verloopt in september. Nu nog de vergunning voor het gebruik van het dynamiet.


Wat is implosie?

Het tegenovergestelde van explosie. Implosie ontstaat door drukverschillen. De druk aan de buitenkant van het voorwerp is zoveel groter dan de druk aan de binnenzijde van het voorwerp dat het materiaal de druk niet meer aankan.

Door de implosie valt het materiaal naar binnen. Door de grote snelheid die de brokken verkrijgen, vliegen ze rechtuit door, zodat de brokken toch alle kanten opvliegen, zoals bij een explosie het geval is.

Een implosie zou kunnen optreden bij een thermosfles, als het glas te dun zou zijn. Ook treedt een implosie op als een beeldbuis wordt vernietigd. In beide gevallen heerst er binnen het glas een vacuüm, zodat de luchtdruk van buiten naar binnen gericht is.


 



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.