Bijgewerkt: 19 mei 2022

Zero+ equals attitude

Nieuws -> Cultuur

Bron: Jan Schoonhoven
10-02-2012

In het voormalige postkantoor van kunstenaarsdorp Bergen, Noord-Holland, momenteel in gebruik door Vincent Vlasblom Art & Projects BV, vindt op zondag 19 februari 2012 om 16.00 uur de lancering plaats van ZERO+.

ZERO+ is een initiatief van de kunstenaars John Breed, Jan ten Have, Rob Scholte en Jan Schoonhoven jr. Op de gewijde grond van de Oude en Nieuwe Bergense School, namelijk op het grasveld van de Ruïne-kerk, presenteert zich de jongste kunstbeweging van Nederland.

De kunstenaars laten ter gelegenheid van de ZERO+-lancering ballonnen opstijgen met daaraan van ieder een kunstwerk. Eerst had je Cobra na de 2e Wereldoorlog, toen de Pop-art van nulzero in de 60′s en de Jonge Wilden van de Tachtiger Jaren, daarna bleef het jaren verdacht stil in de Nederlandse kunstwereld. Nu is daar dan eindelijk de langverwachte ZERO+. Present !!!

schoonhoven Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

'Jan jr.' Schoonhoven


De naam ZERO+ is bedacht door de Chef Kunst van het dagblad DeTelegraaf Bert Jan ter Braak, die naar aanleiding de tentoonstelling van Jan Schoonhoven jr. in Museum Jan van der Togt te Amstelveen opmerkte, dat Jr. een nieuwe versie van Sr. is, een update: ZERO+.

Net als de impressionisten kiezen Breed, Ten Have, Scholte en Schoonhoven Jr. de typering van een kunstcriticus als geuzennaam. Waar ZERO+ voor staat valt te lezen in het manifest op www.plusmanifesto.com

In hun 4 Korte brieven aan Wubbo Ockels spreken de kunstenaars hardop de wens uit, dat Nederlands eerste astronaut Wubbo Ockels de opening gaat verrichten. Of dit echt zo is, valt uit het persbericht van ZERO+ niet op te maken en moeten we afwachten. 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 0 = (ST)ART ZERO+. De lancering van ZERO+ vindt hoe dan ook plaats.

Het is de vraag, of de kunstenaars van ZERO+ zich bewust zijn van de enorme impact, die hun krachtige daad gaat hebben op de stilte van de laatste decennia in de kunst. Zeker is, dat de kunstwereld na deze tentoonstelling een andere zal zijn.

Nederland is een nieuwe beweging rijker, waarvan de naklank langdurig zal doorklinken in het huidige en toekomstige kunstklimaat. Opening 19 februari 2012 16.00 – 19.00 uur. Vincent Vlasblom Art & Projects BV Oude Prinsweg 23 1861 CS Bergen telefoon: 31 / 6 – 53638800  vlasblom@art-and-projects.nl  www.plusmanifesto.com  19 februari tot en met 25 maart 2012 openingstijden:  slechts vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 – 17.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.