Bijgewerkt: 2 maart 2024

Zeer warm en nat 2017

Nieuws -> Weer

Bron: KNMI
31-12-2017

2017 was met een gemiddelde temperatuur van 10,9 °C weer een zeer warm jaar. Net als de drie voorgaande jaren eindigt 2017 in de top 10 van warmste jaren sinds het begin van de waarnemingen. Dit beeld past in de trend van een opwarmend klimaat - meldt het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Het jaar begon koud. Op 7 januari zorgde langdurige ijzel voor grootschalige gladheid, waarvoor het KNMI code oranje uitgaf. Op 23 januari werd in Twente met -10,8 graden de laagste temperatuur van het jaar geregistreerd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Sneeuw in Amstelveen op 12 februari 2017De lente kende twee gezichten. Het seizoen begon zeer zacht, terwijl de feestdagen in april fris waren en vorst die maand veel schade veroorzaakte in de fruitteelt. Mei was extreem warm met als hoogste temperatuur 33,5 °C, een van de hoogste temperaturen ooit gemeten in de lente.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Kersenbloesem in volle bloei in het Amsterdamse Bos op 25 maart 2017Door de extreem warme, droge en zonnige juni kwam de zomer op de 10de plaats in de rij van warme zomers sinds 1901. De rest van de zomer was er een van tegenstellingen: zonniger dan normaal, maar ook natter. Op 13 september veroorzaakte de eerste herfststorm veel overlast, vooral in de kustprovincies. De herfstmaanden waren zacht. De temperatuur over de hele herfst was met 11,4 °C bijna een graad warmer dan normaal. Het was wel nat. In september viel bijna twee keer zoveel neerslag als normaal en in november viel op één dag na elke dag neerslag.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

In het kader van 'Let's Bee Kind' was van 14 t/m 23 juli 2017 het dak van het warenhuis de Bijenkorf Amstelveen omgetoverd in een groene oase van geuren en kleurenMet landelijk gemiddeld 1765 uur zon was 2017 zeer zonnig. Normaal is 1644 uur. Vooral het voorjaar was zonovergoten. Aan de kust scheen de zon het meest. December was de enige echt sombere maand. Het jaar was aan de natte kant met een landelijk gemiddelde van ongeveer 840 millimeter neerslag. Opvallend was de sneeuw in grote delen van het land op 10 en 11 december 2017, waarvoor het KNMI code oranje en later code rood uitgaf.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Winterwolken boven Amstelveen op 5 november 2017In de nieuwjaarsnacht van 2018 is het wisselend bewolkt en komen er enkele buien voor, in de kustprovincies is ook onweer en hagel mogelijk. De minimumtemperatuur ligt rond 5 °C. De zuidwestenwind neemt gedurende de nacht toe naar (vrij) krachtig boven land en naar hard tot mogelijk stormachtig aan de kust. Op nieuwjaarsdag kan er nog steeds een enkele bui voorkomen maar is ook de zon af en toe te zien. In de middag raakt het van het zuidwesten uit bewolkt en volgt er regen. Het is nu nog niet duidelijk hoe ver noordelijk de regen komt. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C. De zuidwestenwind neemt geleidelijk weer in kracht af en wordt in de middag zuidelijk tot oostelijk.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.