Bijgewerkt: 8 augustus 2022

Yuriko Fujita Yamaguchi schildert live in het Cobra Museum

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
03-03-2022

Japans-Amerikaanse Yuriko Fujita Yamaguchi schildert live, tussen haar werken over het begin en einde van de mensheid. Vanaf 20 maart 2022 presenteert het Cobra Museum in samenwerking met de Amstelveense Uitgeverij Leporello de tentoonstelling 'Het einde van de mensheid als een nieuw begin'. In de Voordrachtszaal zijn dertig aquarellen van de Japans-Amerikaanse kunstenaar Yuriko Fujita Yamaguchi te zien, geschilderd naar aanleiding van een bijzondere collectie mythes van over de hele wereld. Deze oude verhalen, samengebracht door de Amstelveense emeritus-hoogleraar Mineke Schipper, geven elk hun visie op hoe het einde van de wereld eruit zou kunnen zien, maar ook op hoe dit kan leiden tot een nieuw begin. Van 20 t/m 27 maart 2022 is kunstenaar Yuriko Yamaguchi regelmatig aan het werk in de tentoonstellingsruimte. Details hierover zijn binnenkort te vinden op www.cobra-museum.nl .

Foto Amstelveen
(Foto Mariko Yamaguchi Bolton - 2021)

Beeldend kunstenaar Yuriko Fujita Yamaguchi


Roep om een nieuw begin. Verschillende werken in de tentoonstelling zijn geïnspireerd op de afschrikwekkende toekomst die ons wacht als wij ons gedrag niet radicaal veranderen. In het licht van de alarmerende vervuiling en opwarming van de aarde, maar ook met de huidige coronapandemie in gedachten, hebben de werken van Yuriko Fujita Yamaguchi een dringende boodschap: red onze kwetsbare unieke planeet. Hoog tijd voor een nieuw begin. Nu.

Foto Amstelveen
(Bron Yuriko Fujita Yamaguchi /Cobra Museum - 2022)

Yuriko Fujita Yamaguchi: 'Ragnarok'. In de Noorse mythologie, Ragnarök ( "Noodlot van de Goden") is een reeks gebeurtenissen, waaronder een grote veldslag, die volgens de voorspelling zal leiden tot de dood van een aantal grote figuren (waaronder de goden Odin, Thor, Týr, Freyr, Heimdallr, en Loki), natuurrampen en de onderdompeling van de wereld in water. Na deze gebeurtenissen zal de wereld opnieuw en vruchtbaar opduiken, zullen de overlevende en terugkerende goden elkaar ontmoeten en zal de wereld opnieuw worden bevolkt door twee menselijke overlevenden. Ragnarök is een belangrijke gebeurtenis in de Noorse mythologie en is in de geschiedenis van de Germaanse studies het onderwerp geweest van wetenschappelijke discussies en theorieën


Bijzondere samenwerking. Beeldend kunstenaar Yuriko Fujita Yamaguchi en schrijver en emeritus-hoogleraar interculturele literatuurwetenschap Mineke Schipper leerden elkaar kennen in Italië op een residentie voor onderzoekers en kunstenaars. Hier besloten zij hun krachten te bundelen. De mythes over het einde van de wereld die Schipper verzamelde, inspireerden Yamaguchi tot 30 aquarellen. Uitgeverij Leporello bracht hun werk samen in het boek Humanity’s End as a New Beginning (Het einde van de mensheid als een nieuw begin).

Foto Amstelveen
(Bron Yuriko Fujita Yamaguchi/Cobra Museum - 2022)

Yuriko Fujita Yamaguchi: 'Punishment and rescue' (Straf en redding)


Yuriko Fujita Yamaguchi. Yuriko Fujita Yamaguchi (Japan 1948) is schilder en beeldhouwer. Haar werk is te zien in verschillende musea en galeries in de VS, Japan en Europa. Ook maakte zij in opdracht werk voor in de openbare ruimte, zoals op Washington Dulles Airport. Yuriko komt niet alleen voor de opening naar Nederland, ze blijft wat langer zodat ze live kan schilderen in de zaal waar haar aquarellen en de begeleidende teksten van Mineke Schipper te zien zijn.

Dr. Mineke Schipper. Dr. Mineke Schipper heeft academische publicaties, literaire essays en romans op haar naam staan. Een paar veel vertaalde titels zijn Trouw nooit een vrouw met grote voeten, Heuvels van het paradijs en Bloot of bedekt. De bijzondere samenwerking tussen Yamaguchi en Schipper leidde in 2018 al tot een tentoonstelling in Japan. Ook in de VS en in Leiden werd het werk getoond.

Foto Amstelveen
(Bron Mineke Schipper/Cobra Museum - 2021)

Mineke Schipper (1938) auteur en hoogleraar die zowel non-fictie als romans schrijft


Yuriko Fujita Yamaguchi over Het einde van de mensheid als een nieuw begin: 'Deze tentoonstelling is ontstaan uit mijn samenwerking met Dr. Mineke Schipper, emeritus hoogleraar Interculturele Literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden in Nederland. Haar werk is in vele talen gepubliceerd en ze is ook een schrijver van fictie (www.minekeschipper.nl ). In juli 2009 ontmoetten we elkaar voor het eerst in de Villa Serbelloni, in het Rockfeller Center in Bellagio, Italië. We waren uitgenodigd om daar een maand lang te werken aan onze persoonlijke projecten met andere resident fellows, achttien onderzoekers en kunstenaars van over de hele wereld. Ik was een van de drie kunstenaars daar en Mineke was uitgenodigd als schrijver en wetenschapper.

Ieder van ons moest een presentatie geven voor de andere fellows over de onderwerpen waar we mee bezig waren. Ik liet dia's zien van mijn vroegere werk en nodigde hen uit in mijn studio om mijn werk in uitvoering te laten zien. Ik werkte aan het thema 'onderlinge verbondenheid' op aquarelpapier. Mineke gaf een lezing over haar onderzoeksthema Humanity's End as a New Beginning, geïnspireerd door mythologieën van over de hele wereld.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.