Bijgewerkt: 2 december 2021

Xyleen vrijgekomen in Uithoorn

Nieuws -> Uithoorn

Bron: Gemeente Uithoorn
24-09-2009

Op donderdagochtend 24 september 2009 om 10.30 uur heeft er een incident plaatsgevonden bij Neville Chemical Europe BV te Uithoorn. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid.

Tijdens op het opwarmen van een tank is een olie/water mengsel gaan koken, daardoor is de stof ‘Xyleen’ vrijgekomen, deze stof is licht ontvlambaar en kan huid, ogen en luchtwegen irriteerden. De uitstroom is inmiddels gestopt waardoor het brandgevaar is geweken. De Amsteldijk is afgezet en de Xyleen die in de Amstel is gestoomd is met spuitschuim afgeschermd.

Door de spuitschuim blijft de stof bij elkaar en kan het worden opgezogen en opgeslagen in een tank op het Cindu terrein. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid. Overheid en hulpdiensten zijn inmiddels begonnen met het ruimen van de vrijgekomen stof.Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de communicatie afdeling van de Cindu tel: 0297 545522

Xyleen?

Xyleen (C6H4CH3)2, of dimethylbenzeen, vroeger ook wel xylol genoemd, is een heldere, kleurloze vloeistof met kenmerkende geur.  Xyleen wordt voornamelijk toegepast als oplosmiddel van niet-organische stoffen (harsen en vetten). Uit para-xyleen wordt tereftaalzuur door middel van oxideren bereid. Het zuur wordt gebruikt voor de productie van de polyester polyethyleentereftalaat (bekend van de PET-flessen).

Xyleen is niet ongevaarlijk: het werkt bedwelmend, is schadelijk voor de huid (eczeem) en is carcinogeen (kankerverwekkend).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS