Bijgewerkt: 18 mei 2024

Woningverhuur via Airbnb in Amstelveen naar maximaal 30 dagen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Herbert Raat
13-12-2017

Wethouder Herbert Raat (VVD) schrijft erover op zijn weblog:

Verhuur via Airbnb mag in de loop van volgend jaar in Amstelveen maximaal 30 dagen per jaar. We gaan nu de procedure starten om dit formeel te regelen in de huisvestingsverordening. Nu is verhuren via Airbnb, op basis van het bestemmingsplan, nog verboden. De gemeenteraad heeft met ons voorstel ingestemd. De gemeente Amsterdam, waar nu een maximum van 60 dagen geldt, volgt na de verkiezingen waarschijnlijk ook. Grote partijen in onze buurgemeente volgen Amstelveen en hebben de 30-dagen norm overgenomen in hun verkiezingsprogramma.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Herbert Raat (VVD) wethouder Handhaving tijdens de gemeenteraadsvergadering op 13 december 2017Het voorstel voor 30 dagen komt vanuit een logische beredenering. Het is natuurlijk een prima plan om je woning te verhuren als je zelf op vakantie bent. Een gezin uit Amerika verblijft in jouw huis, terwijl je zelf drie weken in Zuid-Frankrijk zit. Over het algemeen heeft men zo’n 25 vakantiedagen per jaar. Wat overuren erbij, of je koopt wat extra en je zit op 30 dagen.

Een heel ander verhaal zijn de excessen, zoals we zagen aan de Troubadour in Middenhoven. Een eigenaar, met zo’n 50 panden in Amstelveen, verhuurde de woning ieder weekend aan toeristen. De buren ervaren enorme overlast en hij woonde zelf in het Gooi. Met een maximum van 30 dagen houden we de leuke kant van verhuren in stand, maar halen we het verdienmodel eruit.


De gemeenteraad sprak uitgebreid over het voorstel om hospitakamers, vakantieverhuur en woningdelen onder voorwaarden toe te staan en over het voorstel om vast te leggen dat aan niet meer dan vier personen (niet behorend tot één huishouden) in een woning nachtverblijf mag worden verschaft.

De raad besloot, dat woningdelen in heel Amstelveen mogelijk gemaakt moet worden en niet alleen in een deel van Amstelveen. Daarmee kan ook woningdelen in de vorm van zogeheten ‘kangoeroewoningen’ toegestaan worden met als primair doel mantelzorg te kunnen verlenen aan vrienden, of familie. Daarnaast wil de raad, dat onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheid voor drie, of vier vrienden om samen een woning te delen, om zo een betaalbare plek in de stad te hebben. De raad heeft zich ook uitgesproken over de definitie van het begrip ‘huishouden’. Wethouder Raat gaf aan, dat hij in het eerste kwartaal van 2018 de kaders voor vakantieverhuur aan de raad voorlegt.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.