Bijgewerkt: 21 september 2023

Wonen met huis voor mantelzorger in buurt

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
05-11-2008

De gemeente wil mantelzorgers en de door hen verzorgde mensen dichter bij elkaar brengen door hen bij elkaar in de buurt te laten wonen. Zo kunnen ouderen langer thuis blijven wonen.

Menig mantelzorger die voor ouderen, zieken of gehandicapten zorgt, wil graag in de buurt van de verzorgde wonen, omdat het leveren van zorg dan wat gemakkelijker gaat. Eén van de ideeën bij de gemeente is het ontwikkelen van zogeheten 'meergeneratiewoningen'.

Daarbij gaat het om een koppel van twee woningen, die binnen een onderlinge verbinding hebben. In het ene huis woont de verzorgde, in de andere de mantelzorger. Het kan gaan om twee woongedeeltes binnen één woning, een koppel van een boven-en een benedenwoning of twee woningen aan hetzelfde portiek. De gemeente wil aan de Frans ter Gastlaan in Westwijk-Oost bij wijze van experiment zes meergeneratiewoningen bouwen.

Het voordeel is de aanwezigheid van de mantelzorger in de onmiddellijke nabijheid. Een na­deel is dat na het wegvallen van één van de partijen de andere niet verplicht kan worden de woning te verlaten. Een oplossing kan zijn dat de overblijvende partij met voorrang een andere huurwoning krijgt toegewezen.

Amstelveen is verder geselecteerd als pilotgemeente om met lokale woningcorporaties te experimenteren met woningtoewijzing. Mantelzorgers krijgen daarbij met voorrang een woning toegewezen in de buurt van waar de verzorgde woont. Dit experiment is al begonnen en loopt tot en met het derde kwartaal van 2009. Daarna wordt het geëvalueerd en wordt bekeken of dit standaard beleid wordt.

In Nederland zijn ook projecten met het plaatsen van tijdelijke woningen voor de verzorgden bij het huis van mantelzorgers. De gemeente wil dit minder ver doorvoeren dan bijvoorbeeld Eindhoven doet, maar aanvragen van particulieren in principe positief benaderen door het van geval tot geval te bekijken.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.