Bijgewerkt: 20 mei 2022

Winnaars van de Amateurkunst Expositie Amstelveen 2018 zijn bekend

Nieuws -> Cultuur

Bron: Kunstuitleen Amstelveen/Amstelveenweb
11-03-2018

Zaterdagmiddag 10 maart 2018 wandelden veel mensen Platform C - de Kunstuitleen van Amstelveen binnen voor de prijsuitreiking van de 22ste Amateurkunst Expositie. Enkele weken er voor, namelijk op 9 februari was de opening van de expositie die door ruim 150 mensen werd bezocht. Voor deze Amateurkunst Expositie waren maar liefst 112 werkstukken ingeleverd, gemaakt met verschillende technieken en met gebruikmaking van verschillende grondstoffen. Van alles werd gebruikt zoals brons, keramiek, papier-maché, Oost-Indische inkt, gietsteen, speksteen, marmer, noem maar op. Soms was te zien dat het echt een amateur was, die zijn of haar best had gedaan op een kunstwerk, maar de meeste onderwerpen zagen er echt heel professioneel uit. Tussen 9 februari en heden 10 maart kon het publiek de kunstwerken bekijken en een stembiljet inleveren, met daarop hun keuze. Daarnaast was er een vakjury die ook twee werken mocht uitkiezen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Marcel Jansen, directeur-bestuurder van Platform C heet iedere aanwezige hartelijk welkom en.....


....meldde dat deze expositie alweer de 22ste editie is en dat de Kunstuitleen op weg is naar het jubileum van een kwart eeuw Amateurkunst Expositie in Amstelveen. Hij vertelde dat er 414 stemmen op 2D werken en 285 op 3D werken waren uitgebracht en over hoe de keuze tot stand was gekomen. In plaats van 4 afgedekte kunstwerken, stonden er vijf op het podium. De keuze voor de vakjury bleek namelijk erg moeilijk, dus werd besloten om ook een eervolle vermelding toe te kennen. Om niet iedereen te lang in spanning te houden vertelde Marcel Janson meteen wie de 1ste publieksprijs in categorie 2D had gewonnen en dat was mevrouw Ravid Hellin-David met de titel 'Offline city' (acryl).


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Marcel Jansen introduceert mevrouw Ravid Hellin-David en haar schilderij met de titel 'Offline city'.
Zij won de 1ste publieksprijs in categorie 2D.


Na het in ontvangst nemen van de prijs, vertelde zij nog over hoe schilderen haar hobby werd en dat zij het heel erg leuk vond, juist ook om een fleurig doek neer te zetten. Ze zei: 'Ik ben autodidact kunstenaar en wil fulltime kunstenaar worden. Ik wilde graag een uniek werk voor u maken dat de sfeer creëert, waarvan u droomt'. Offline city is een stad waar geen internet is, geen wifi, geen Facebook, dus geen enkele online activiteit. Het klinkt in de 21ste eeuw eigenlijk als een nare droom en is haast niet meer voor te stellen.

De 1ste publieksprijs in de categorie 3D werd uitgereikt aan Yvonne Vriend, titel 'Femme Fatale' (beeldhouwen). Zij had voor haar werk Belgisch marmer gebruikt en nadat ze de romp had vervaardigd uit een groot vierkant stuk marmer, dacht ze dat het wel aardig zou zijn de romp te bekleden. Dus tekende zij een badpak op de steen en polijste het marmer tot het eindresultaat dat heden te zien was. De prijs voor beide dames was een waardebon t.w.v. € 250,- te besteden aan kunstenaarsbenodigdheden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Marcel Jansen met de winnaar van de 1ste publieksprijs in de categorie 3D Yvonne Vriend
met naast werkstuk met de titel 'Femme Fatale'


Vervolgens kregen de twee afgevaardigden van de vakjury het woord, te weten de juryleden Paul Klimecki en Tjits van der Kooij. Voordat zij bekend maakten wie de juryprijs voor de categorie 3D kreeg, las Tjits van der Kooij, kunstschilder, het juryrapport voor en onthulde het kunstwerk dat van Klara van Langevelde was. De titel is 'Rondweg' (gemengde techniek).

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De juryprijs voor het 3D kunstwerk kreeg Klara van Langevelde met de titel 'Rondweg' (gemengde techniek)


Paul Klimecki las het juryrapport voor van het winnende 2D kunstwerk en dat werd vervolgens onthuld. Dit bleek van Marcel van Balken te zijn met de titel 'Repair' (fotografie). Hij kon niet aanwezig zijn en daarom nam zijn echtgenote de prijs in ontvangst. Beide prijswinnaars kregen een gratis creatieve cursus naar keuze aangeboden bij de SAKB.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Juryleden Tjits van der Kooij en Paul Klimecki maken de juryprijs voor de categorie 2D bekend,
een foto van Marcel van Balken met de titel 'Repair'


De eervolle vermelding ging naar Marijke Vlugt met de titel 'Graveyard' (fotografie). Tot slot kregen de twee juryleden van de directeur nog een fles wijn voor hun bijdrage en konden de aanwezigen de winnende kunstwerken op het podium van dichtbij aanschouwen. Desgewenst was er nog de mogelijkheid om naar de derde etage gaan, waar de andere 107 werken nog waren te bezichtigen. Zo niet dan was er in de hal naast de zaal een tafel met drankjes die werden geserveerd door twee enthousiaste vrijwilligers. De aanwezigen konden al drinkend en babbelend met elkaar de middag afsluiten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De eervolle vermelding ging naar de foto van Marijke Vlugt met de titel 'Graveyard'


Hieronder kunt u een paar mooie kunstwerken zien die geen prijs wonnen, maar desondanks de moeite waard zijn om ze te tonen. De mening van onze redactieleden wijkt helemaal af van de juryleden, want je kunt een foto inderdaad als kunst beschouwen, maar er is een enorm verschil tussen het maken van een foto en het maken van een schilderij, of ander kunstwerk. Nog maar niet te spreken over de tijd die nodig is om een foto te maken en te bewerken, of een kunstwerk te schilderen, tekenen, kleien, hakken, krassen, bakken etc.. Omdat Paul Klimecki een professionele fotograaf is, is duidelijk waarom de foto’s meer in beeld kwamen bij de jury. Het is ons inziens misschien beter om in de toekomst de kunstwerken in categorieën in te delen en per categorie een prijs uit te reiken. Amstelveenweb is dus benieuwd naar de 23ste Amateurkunst Expositie in 2019 van de Kunstuitleen Amstelveen!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Op de derde etage van de Volksuniversiteit Amstelland konden men de 'vergeten' kunstwerken nog snel bewonderen voordat de eigenaars deze weer mee naar huis zouden nemen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Elsje van Nieuwenhuize: 'De polder' - acryl


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Frank Hoekzema: 'Mag ik u kussen?' - keramiek en Inge Goudriaan: 'Krijger' - keramiek


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Henk Vrolijk: 'Bloemen' - olieverf


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Irene Hartel: 'Le vol de la souris et son éléphant' (De vlucht van de muis en zijn olifant) - bronzen beeld


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Marianne Ronner: 'Noirlac' - aquarelAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.