Bijgewerkt: 17 juni 2024

Winnaars FloraHolland Award 2011 bekend

Nieuws -> Aalsmeer

Bron: FloraHolland
27-05-2011

Op 26 mei 2011 zijn in het Steigenberger Kurhaus Hotel in Scheveningen de winnaars van de Glazen Tulp 2011 bekendgemaakt. FloraHolland stelt deze award jaarlijks beschikbaar voor de meest veelbelovende nieuwe snijbloemen, kamerplanten, tuinplanten en verkoopconcepten. Tijdens een feestelijke bijeenkomst werden vier Glazen Tulpen uitgereikt. Tv-presentator en juryvoorzitter Rob Verlinden had de eer de winnaars bekend te maken.

Niet alleen werden de Glazen Tulpen uitgereikt. Ook kreeg een nieuwe rode grootbloemige roos van veredelaar Lex+ de naam van de Nederlandse tv-presentatrice Myrna Goossen. Een vereerde Myrna Goossen bij de doop: "Ik vind het heel bijzonder dat deze mooie roos naar mij wordt vernoemd. Geweldig! Lex+ heeft voor de mooiste naam gekozen. Mijn naam betekent vredebrenger. Ik hoop dat elke roos waar deze terecht komt, dan ook vrede zal brengen."

Flora  Amstelveen
(Foto FloraHolland - 2011)

Geest Orchideeën, winnaar van de Glazen Tulp 2011 in de categorie concepten met de Phalaenopsis 'Royal Blue' uit de Royal Family


In de categorie Tuinplanten zijn de winnaars:

1e prijs: Lilium formosanum 'White Crane' - Kwekerij Tass uit Wateringen.

2e prijs: Dicentra 'Burning Hearts' - V.O.F. G.C. van Woudenberg uit Zevenhuizen.

3e prijs: Felicia amelloides 'Felicitara Blue' - Kwekerij W & A de Rijke uit Poeldijk.

Volgens de jury is de Lilium formosanum 'White Crane' een echte belevingsplant qua kleur, ontwikkeling en geur. "Een plant met mooie compacte lelies die vaker bloeit en heel geschikt is voor balkon en terras", aldus het juryrapport.

In de categorie Kamerplanten zijn de winnaars:

1e prijs: Hippeastrum Double Diamond Grp 'Alfresco' - Fa L.G. Vreugdenhil & Zn uit 's Gravenzande.

2e prijs: Zantedeschia 'Odessa' - o.a. Dynaplant BV uit De Lier en Fa L.G. Vreugdenhil & Zn uit 's Gravenzande.

3e prijs: Begonia Elatior Grp dubbelbloemig 'Grace' - J.&.P. ten Have BV uit Maasland.

De Hippeastrum Double Diamond Grp 'Alfresco' heeft een erg mooie dubbele bloem en is zeer rijkbloeiend. "Een internationaal aansprekend product en uniek met haar vier bloemstelen. Veel waar voor je geld", aldus de jury.

In de categorie Concepten zijn de winnaars:

1e prijs: Phalaenopsis 'Royal Blue' uit de Royal Family - Geest Orchideeën uit De Lier.

2e prijs: Rosa Bellisima - Vireo- H.P.D. Potplanten VOF uit De Kwakel.

3e prijs: Phalaenopsis Singolo - Opti-flor B.V. uit Monster.

De Phalaenopsis Royal Blue uit de Royal Family is door zijn mooie blauwe kleur zeer vernieuwend en trendy. "Consumenten zullen hierom vechten", zegt de jury.

Flora  Amstelveen
(Foto FloraHolland - 2011)

Een nieuwe grootbloemige rode roos van veredelaar Lex+ krijgt de naam 'Myrna Goossen'. De Nederlandse tv-presentatrice maakt de doop compleet door de roos met champagne te overgieten. Naast haar staat tv-tuinman Rob Verlinden


In de categorie Snijbloemen zijn de winnaars:

1e prijs: Hydrangea macrophylla 'Spike' - Pieter Kolk uit Aalsmeer, Ko Kolk uit Amstelveen en Sonneveld Hydrangea uit Bleiswijk.

2e prijs: Rosa 'White Naomi!' - Mermin Roses uit Amstelveen, Roseworld uit De Lier en Velden Roses uit Wateringen.

3e prijs: Pulsatilla vulgaris 'Alba' - Jac. M. van Schagen uit Heerhugowaard.

De winnaar, Hydrangea macrophylla 'Spike', is volgens de jury een prachtige, sprookjesachtige bloem. "Dit in tegenstelling tot de naam..." De jury verwacht dat dit product commercieel een knaller wordt.

Productvernieuwing belangrijke kracht Nederlandse sierteeltsector

Jaarlijks worden honderden noviteiten (nieuwe producten) en concepten geïntroduceerd bij FloraHolland. Dit gebeurt via de klokken maar ook via de bemiddelingsorganisatie FloraHolland Connect. Productvernieuwing is van oudsher een belangrijke kracht van de Nederlandse sierteeltsector. Kwekers onderscheiden zich bij hun klanten met nieuwe producten. Handelaren zien met noviteiten steeds kans om hun klanten met iets nieuws te verrassen.

Flora  Amstelveen
(Foto FloraHolland - 2011)

Campanula portenschlagiana Addenda Blue Planet - R.C. Kuivenhoven (Poeldijk), Kwekerij Montis Moerkapelle BV (Moerkapelle)


In- en verkopers stemmen mee

De winnaars worden geselecteerd en genomineerd uit de honderden nieuwe cultivars en concepten die jaarlijks op de veiling geïntroduceerd worden. Voorheen bepaalden een vak- en een consumentgerichte jury de nominaties en winnaars. In de vakjury is ook de handel vertegenwoordigd.

Dit keer konden ook alle in- en verkopers extra gewicht in de schaal leggen door bij aanvang al aan te geven welke producten in elk van de vier categorieën hun favorieten zijn. Bloemisten, retailers en tuincentra zoeken voortdurend naar vernieuwing om hun klanten te verleiden. In- en verkopers bij exportbedrijven en (groot)handelaren staan midden in de sierteeltketen. Door het contact dat zij dagelijks hebben met de markt, kunnen zij goed aangeven welke noviteit de best geslaagde product- of conceptintroductie van het jaar is.

Na een aantal digitale stemrondes en de beoordeling door de vakjury kwam eind april de consumentgerichte jury bijeen om de winnaars te kiezen uit de genomineerden producten. Deze jury bestond uit niemand minder dan modeontwerper Addy van den Krommenacker, tv-presentatrice Myrna Goossen, tv-tuinman Rob Verlinden en tv-trendwatcher Romeo Sommers. De jury bekeek uit commercieel oogpunt welke nominatie het best past bij de trends van nu en aansluit bij de moderne consument.

"Kwekers zijn tegenwoordig niet alleen bezig met het kweken van mooie producten. Zij houden zich ook steeds meer bezig met het creëren en leveren van toegevoegde waarde rondom het product. Dat is mooi om te zien!", aldus juryvoorzitter Rob Verlinden.

Winnaars bij Rob's Grote Tuinverbouwing op SBS6

SBS6 zendt in het tv-programma 'Rob's Grote Tuinverbouwing' een samenvatting uit van de jurering en de prijsuitreiking van de Glazen Tulp 2011. Dit gebeurt in de uitzending van zaterdag 11 juni 2011 tussen 17.00 en 18.00 uur.

Daarnaast worden de winnaars gepromoot in het relatiemagazine van FloraHolland, FloraHolland Magazine. Ook worden de winnende producten gepresenteerd op een aantal (inter)nationale beurzen en in de presentatieruimtes van FloraHolland. Naast de originele award ontvingen de winnaars een waardebon voor gratis deelname aan een FloraHolland trendsessie voor twee personen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.