Bijgewerkt: 26 februari 2024

Willem Thijs in Museum vd Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan vd Togt
09-11-2007

Willem J.H. Thijs 75 jaar

Schilderijen en werk op papier

8 november 2007 t/m 6 januari 2008

Ter ere van zijn vijfenzeventigste verjaardag vindt van 8 november 2007 t/m 6 januari 2008 een tentoonstelling plaats van het werk van de Nederlandse kunstenaar Willem Thijs in het Amstelveense Museum Jan van der Togt.

Willem J.H. Thijs (1932) studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten te Tilburg en de Rijksacademie te Amsterdam. Hij maakte studiereizen door Europa, Turkije en Egypte en werkte enkele jaren in de omgeving van Rome. Hij verwierf de Tetar van Elvenprijs voor vrije schilderkunst. Het bekroonde schilderij behoort tot de collectie van het Tetar van Elvenmuseum te Delft.

Willem Thijs Amstelveen
(Museum vd Togt - 2007)

Een schilderij van Willem J.H. Thijs


Thijs is een veelzijdig kunstenaar. Hij voerde vele monumentale opdrachten uit in verscheidene technieken zoals wandschilderingen, reliëfs, sgraffito’s, gobelins, glas in beton- en glasappliqué ramen, betonplastiek en spiegelobjecten.

Geruime tijd was hij verbonden aan de Rijksacademie te Amsterdam in de functie van hoogleraar, faculteit monumentale kunst, waar hij zich bezighield met de integratie van beeldende kunst in architectuur en omgeving. Hiernaast bleef hij zoeken naar een synthese tussen vrijheid en gebondenheid en keerde tenslotte terug naar het vrije kunstenaarschap.

In vele exposities liet hij de vrije aspecten van zijn werk zien. Zijn schilderijen maken deel uit van collecties van particulieren en bedrijven in binnen- en buitenland.

In het nu getoonde werk, waaronder vroegere en recentere technieken, ontdekte hij een nieuwe elementaire beeldvorming van landschappelijke en ruimtelijke aard, waarbij de zwaartekracht door zwevende elementen wordt overwonnen.

Van geheel eigen signatuur is de coloristische toepassing van olieverf, gouache, tempera en aquarel in de abstracte composities, collages en monotypes van zijn ‘digitale neografiek’.

De expositie van het werk van Willem Thijs zal zondag 11 november om 16.00 uur officieel worden geopend in Museum Jan van der Togt te Amstelveen.

“Kunst is van niets iets maken. Van iets niets maken is geen kunst”

- Willem Thijs –

Website: Museum Jan van der TogtAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.