Bijgewerkt: 27 mei 2024

Wielervereniging 'WTC de Amstel' vereniging van het jaar 2009

Nieuws -> Sport

Bron: Gemeente Amstelveen / Amstelveenweb
22-01-2010

Tijdens de Sportverkiezingen van donderdagavond 21 januari 2010 in het Congrescentrum Amstelveen huldigde wethouder sport, Joss Tabak de wielervereniging WTC de Amstel tot sportvereniging van het jaar 2009. Zij prees de relatief kleine vereniging om haar daadkracht, inzet en talentontwikkeling.

Topsport Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Dirk Landsaat directeur Amstelveens Sportbedrijf verwelkomt alle aanwezigen in de grote zaal van Congrescentrum Amstelveen


Naast de verkiezing tot sportvereniging van het jaar werden ook alle Amstelveense sportkampioenen van 2009 op nationaal niveau in het zonnetje gezet. Dit jaar waren dat er negenenvijftig uit vijftien verschillen takken van sport. In een speciaal intermezzo besteedde presentator Matthijs Groenewoud ruim aandacht aan de prestaties en plannen van Nederlands Sportvrouw van het jaar 2009  bij de gehandicapte sporters, Monique van der Vorst.

Topsport Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Sportpresentator Mathijs Groenewoud nodigt Joss Tabak wethouder sport naar het podium


De tegenwoordig in Amstelveen woonachtige topper kreeg als blijk van waardering van de Stichting Topsport Amstelveen (STAV) en de gemeente een laptop. Ook de uitreiking van de Rabobank Stimuleringsprijs stond op het programma.

Bij de meisjes werd Kira Toussaint 15 jaar (zwemmen, De Dolfijn) verkozen tot Jong Talent van het jaar. De tweede plaats was voor Yanaika Holst (synchroon trampoline springen, Omnia Aalsmeer) en Robin de Kruijf (volleybal TVCA) werd derde. Kevin Hooijman 16 jaar (handbal, Fiqas Aalsmeer) ging er bij de jongens met de eerste prijs vandoor.

Gina Engelhardt (karate, Karate-do Yosoko) werd tweede en Fabian Sporkslede (voetbal, Ajax) derde. De Rabobank aanmoedigingsprijs ging naar Alida Chen (badminton, van Zijderveld) en Guido Spooren (volleybal, SV Allvo).

Toespraak van Joss Tabak, wethouder sport:

Aan mij de eer om de sportvereniging van het jaar bekend te maken. Voordat het zover is, wil ik even kort stil staan bij een paar opvallende en interessante sportgebeurtenissen in 2009.

Want wat gebeurde in 2009 in Amstelveen?

Zo was er eind augustus in Amstelveen het EK hockey (Mannen 3e vrouwen 1ste) Een topevenement in onze eigen stad, met veel bezoekers. ‘T heeft Amstelveen en het Wagenerstadion in het A’damse bos weer even op de kaart gezet.

In december werd Monique van der Vorst benoemd tot  gehandicapte sporter van het jaar. Een geweldige atlete met een indrukwekkende lijst van behaalde titels. Ze is dan ook echt de beste handbiker. En sinds kort wonende in Amstelveen. In 2009 zijn maar liefst 59 Amstelveense sporters kampioen geworden, maar daarover later.

Topsport Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Joss Tabak wethouder sport van de gemeente Amstelveen tijdens haar toespraak


Ook hebben we dit jaar in Amstelveen de oprichting van de Stichting Topsport Amstelveen mogen meemaken. Een club mensen die enthousiast is gestart met de ondersteuning van sporttalent. En zijn we gestart met de bouw van de eerste nieuwe sporthal in Amstelveen bij scholengemeenschap Panta Rhei. Het begin van een grote investeringsimpuls in sport accommodaties.

Ook dit jaar lijkt een interessant jaar te worden, want wat staat er nog te gebeuren in 2010: Zo beginnen over een paar weken de Olympische winterspelen en dan maar hopen dat Marianne Timmer kan en mag meedoen aan dit top-evenement.

En zullen we deze zomer, geheel in het oranje met z’n allen naar het  EK-voetbal gaan kijken. Zeker met dit laatste evenement zie je dat sport ook zorgt voor verbroedering en ga ik er van uit dat het bij elk oranje doelpunt een groot feest wordt.

2010 wordt een interessant sportjaar ook in Amstelveen. In mei zal de Giro door Amstelveen rijden, op weg van Amsterdam naar Middelburg. Maar naast alle mooie sportevenementen zijn we ook hard aan het werk om de Amstelveense sporter te faciliteren, want we mogen dan wel elk jaar weer vele kampioenen hier op het podium hebben staan. De buiten en binnensport accommodaties zijn aan kwaliteitsverbetering toe.

Naast de nieuwe sporthal bij Panta Rhei op Pandora die in 2011 wordt opgeleverd, worden er voorbereidingen getroffen voor een nieuwe sporthal bij het nieuwe AC. Een groot discussiepunt in de Amstelveense politiek was het afgelopen jaar de nieuwe topsporthal.

Ik hoop van harte, dat na de verkiezingen op 3 maart het nieuwe college en de raad de moed heeft om een kwaliteitslag te maken en de Emergohal te vervangen door een nieuwe sporthal met topsportfaciliteiten waar het in de Emergohal aan ontbreekt. Het is een grote investering, zeker, maar ook een enorme kans om Amstelveen als echte sportstad op de kaart te zetten.  De mogelijkheden zijn er, maar we moeten ze wel durven te pakken.

Investeerders zijn er ook, zelfs nu in deze economisch moeilijke tijden. Het zou dan ook heel jammer zijn als we die verliezen en dan misschien ook de kans om een locatie te realiseren voor een echte volleybal-opleiding. Een opleiding voor het vele volleybaltalent dat in Amstelveen aanwezig is. En volleybal is toch een van de sporten waar Amstelveen groot mee is geworden.

En dan de buitensportaccommodaties, ook daar is steeds meer behoefte aan. Amstelveen groeit qua inwoneraantal, en het aantal sport vierkante meters groeit niet mee. De druk op de open ruimte neemt toe en de mogelijkheden zijn beperkt. Kunstgrasvelden zijn niet aan te slepen. Vele verenigingen doen een beroep op de gemeentelijke financiële middelen.

Ik ben dan ook blij met het bedrag van 3,4 miljoen, dat de gemeenteraad eind vorig jaar beschikbaar heeft gesteld, want daar kunnen we een aantal knelpunten zeker mee oplossen, maar niet alles. De focus zal de komende jaren nadrukkelijk moeten liggen op samenwerking van verenigingen en dubbelgebruik van velden en accommodaties.

Alleen dan kunnen we de vraag om ruimte en kwaliteitsverbetering aan en kan de Amstelveense sporter tevreden zijn, wat overigens al 78% is volgens de laatste stadspeiling. Ik hoop, dat sport ook de komende jaren hoog op de politieke agenda blijft staan, want wat is het geweldig dat we ook nu weer, in 2010 maar liefst 59 Amstelveense kampioenen mogen huldigen uit 15 verschillende takken van sport. Bij deze wil ik hen alvast van harte feliciteren!

Deze 59 kampioenen hebben een topprestatie geleverd en  bijna altijd met behulp van hun sportvereniging. En daarom zeggen we elk jaar, dat ook de Amstelveense verenigingen het verdienen om in het zonnetje gezet te worden. Zij staan immers vaak aan de wieg van het succes.

Topsport Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Het bestuur van WTC de Amstel vlnr: Ben Harmsen (bestuurslid), Wilfred Bos (vice-voorzitter), Arno Vos (secretaris), krijgt de cheque van 2500 euro overhandigd van wethouder Joss Tabak


Topsport Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2010)

Monique van der Vorst, Nederlands Sportvrouw van het jaar 2009, krijgt van wethouder Tabak en de heer Kleipool (STAV) een laptop


Topsport Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Arnold de Rover coördinator masterzwemmen van 'De Futen' en zwemster Kira Toussaint van de zwemvereniging 'De Dolfijn' op het podium


Topsport Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De winnaars van de Atletiek Vereniging Startbaan


Topsport Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Carrol Buenting met de dansgroep van Buenting Sport op het podium


Topsport Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

GO kampioen Merlijn Kuin met presentator Groenewoud in gesprek over de geschiedenis en de toekomst van GO in Nederland


Topsport Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Een tussendoortje van de jonge streetdancers van Buenting Sport


Een jury bestaande uit de raadsleden Marga van Herteryck, Esther Veenboer en Rien Alink, Henk Godthelp, Piet de Graaf en Dirk Landsaat hebben gekeken welke vereniging zich Amstelveense sportvereniging van 2009 mag noemen. Uit de vele aanmeldingen heeft de jury na zorgvuldige toetsing drie verenigingen genomineerd:

Tennisvereniging LTC Amstelland

Wielervereniging WTC de Amstel

Badmintonvereniging van Zijderveld

Voordat ik de winnaar bekent maak, wil ik even heel kort toelichten waarom juist deze drie verenigingen genomineerd zijn.

LTC Amstelland

De jury waardeert de gastvrijheid die werd gegeven aan leden van een andere club die ophield te bestaan. Ook het succes van het Open Startbaan Toerooi, met als bijzonder tintje de aandacht voor gehandicapten tennis. De clinics, gegeven door Olympisch kampioene Esther Vergeer, sprak de jury bijzonder aan. Tenslotte memoreert de jury de door de vereniging georganiseerde tennisdag voor verstandelijk gehandicapten.

WTC de Amstel

Als relatief kleinere vereniging onder de inzenders was de jury bijzonder gecharmeerd van de daadkracht en actie die deze “wielrenclub” al vele jaren ontwikkelt; en ook van het enthousiasme dat de vereniging uitstraalt. De vereniging groeit zowel bij de jeugd als bij de seniorleden.

Veel onbaatzuchtige (onbetaalde) inspanning wordt er door de vrijwilligers geleverd om kinderen met de sport kennis te laten maken. De dikke-banden-races die ieder jaar worden georganiseerd voor ‘kinderen uit de buurt” zijn inmiddels befaamd. Ook is WTC de Amstel een (h)echte “familieclub” met leden van 7 jaar tot 65+. Weliswaar stromen talenten vaak door naar “grotere ploegen”, maar ook na vertrek blijft de binding met WTC de Amstel groot.

Bepaald onder de indruk was de jury ook van de inzending van:

Badmintonvereniging van Zijderveld

Deze club is een mooi voorbeeld van het Amstelveense Topsportmodel zoals dat de Stichting Topsport Amstelveen(STAV) voor ogen staat: sterk in de breedte met aandacht voor de recreant en behoud van “de club als familie”; krachtig in het selecteren, ontwikkelen en afleveren van talenten mede via de in 2009 officieel opgerichte Van Zijderveld Badminton Academy.

Met veel respect voor de presentatie en prestaties van de zojuist noemde verenigingen heeft de jury echter unaniem besloten de verenigingsprijs 2009 toe te kennen aan:

Wielrenvereniging WTC de Amstel"Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.