Bijgewerkt: 7 oktober 2022

Wiegersma expositie - wederom verlengd

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
03-08-2006

Museum Jan van der Togt in Amstelveen organiseert dit voorjaar een unieke tentoonstelling van de schilderijen van Friso Wiegersma, ter gelegenheid van diens tachtigste verjaardag. Wiegersma is vooral bekend als tekstdichter voor veel Nederlandse artiesten, onder wie zijn in 1974 overleden levenspartner Wim Sonneveld. De herschepping van La Montagne van Jean Ferrat tot het geheel eigen Het Dorp is wel het bekendst. Toch is Wiegersma, zoon van de legendarische schilderende huisarts Hendrik Wiegersma uit Deurne, van huis uit schilder.

Wiegersma schildert figuratief, in een terughoudende, soms verstilde stijl. „Ik ben nooit met verhalen bezig, al blijkt dat mensen die mijn werk zien vaak associatief te werk gaan en hun eigen verhaal erin zien. Iedereen mag het ervaren zoals hij of zij het wil. Al ben ik voor mezelf enkel en alleen bezig met de compositie: het plaatsen van voorwerpen of figuren in de wereld die ik creëer, mijn fantasiewereld. Onbewust heb ik natuurlijk mijn ziel er in gelegd, maar juist het onderbewuste is in alle kunstvormen nou net dat wat voor mij kunst zo spannend maakt", vertelt Wiegersma.

Wiegersma is als schilder, dichter en ontwerper een multitalent. Dat heeft hij als lastig ervaren: „Je mag duidelijk maar één beroep uitoefenen, dan weten ze tenminste wat ze aan je hebben. Maar ik ben al die jaren als schilder én als tekstdichter gewoon eigenwijs mijn eigen gang gegaan, en in mijn schilderen tegen alle op dat moment geldende eigentijdse stromingen in."

Wiegersma is erg blij met de overzichtstentoonstelling. „Mijn hoop is dat de mensen nu niet weer gaan roepen 'We gaan kijken naar de schilderijen van eh... je weet wel, die vriend van Sonneveld.' Ik ben van niemand meer iets, ik ben van mezelf, op eigen titel: de schilder Friso Wiegersma."

Friso Wiegersma- SCHILDER is dan ook de titel van de oeuvre-cata-logus die begin mei verschijnt bij uitgeverij TERRA. Daarin worden al zijn werken, circa honderd, afgebeeld. Art Unlimited brengt voor 2007 een kalender uit met twaalf van zijn werken en ook postkaarten.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van VandenEnde Foundation


 


Ton Albers

aquarellen

Ton Albers Amstelveen(Ton Albers collectie - 2006)

Schilderij van Ton Alberst/m 20 augustus 2006


 


"De Nieuwe Garde & Jonge Gasten"

glas

t/m 3 september 2006

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat de Vereniging van Vrienden van Modern Glas (VVMG) is opgericht. De vereniging is uitgegroeid tot een bloeiende vereniging met ruim dertienhonderd leden. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert de VVMG diverse tentoonstellingen in verschillende musea. In Museum van der Togt zal op de expositie "De Nieuwe Garde & Jonge Gasten" het werk te zien zijn van tweede en derde generatie Studioglaskunstenaars met unica objecten.

Bij deze tentoonstelling verchijnt de publicatie ""De Nieuwe Garde & Jonge Gasten" en is te koop aan de kassa van het museum voor € 29,50.

opening: zondag 6 augustus om 16:00 uur.


Oprechte schilderkunst van Regula Syz

24 augustus 2006 – 1 oktober 2006


Regula Syz Amstelveen(Regula Syz collectie - 2006)

Schilderij van Regula SyzAanvankelijk liet Regula Syz zich leiden door esthetische uitgangspunten. Zij schilderde bijna 25 jaar lang wat mensen mooi vonden. In 1999 kwam de ommekeer tijdens een verblijf in de Italiaanse stad Genua, waar zij na een indringend gewetensconflict besloot het roer volledig om te gooien. Sindsdien schildert ze vooral wat haar raakt en bezighoudt. Intuïtief, bewogen en bevlogen reageert ze op de twijfels en de vragen die haar overvallen.

In museum Jan van der Togt zijn recente schilderijen te zien die bol staan van de paradoxen. Samen vormen ze een bijzondere eenheid in tegendelen. Extremen raken en vervolmaken elkaar. Opvallend zijn de grote formaten die de neiging vertonen om de kijker te overrompelen. Maar ook het kleinere werk is in staat om de aandacht te fixeren en vast te houden.

Regula Syz werd geboren in Zürich. In 1971/1972 studeerde zij in Parijs aan de Académie Henri Goetz. In de periode 1988 – 1999 woonde en werkte ze afwisselend in Genua en Zürich. Haar solotentoonstellingen in Zwitserland (o.a. Zürich) en Italië (o.a. Locarno) leverden lovende kritieken op. Toch was zij ontevreden over de concessies die ze deed aan de heersende smaak. De behoefte om zichzelf te laten zien won het uiteindelijk van de neiging om zich de conformeren aan de opvattingen van anderen. In de tentoonstelling ‘Schwarzer Frühling’ rekent ze definitief af met het verleden.

Aan de hand van een universele beeldtaal maakt Regula Syz zichtbaar dat tegenstellingen het leven beheersen. Ze beweegt zich in een zinderend spanningsveld. Via dieren, mensen en bloemen leidt zij de kijker binnen in een wereld van uitersten. Schoonheid en verval, kracht en zwakte, licht en donker, vreugde en verdriet, uitbundigheid en ingetogenheid laten steeds twee kanten van dezelfde medaille zien. Die tweeledigheid heeft alles te maken met situaties die zich in haar persoonlijke leven hebben voorgedaan.

Regula Syz openbaart conflicten, fricties en spanningen, maar ook hartstocht, bezieling en levensdrift. De passie die zij in het scheppingsproces legt, reflecteert niet alleen haar aard en persoonlijkheid maar ook haar behoefte om emoties te uiten en te delen met anderen. Via haar schilderijen slaat ze een brug naar het publiek.


Tentoonstelling: ‘Schwarzer Frühling’, recente schilderijen van Regula Syz. Van 24 augustus tot en met 1 oktober in Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen. Opening: zondag 27 augustus om 16.00 uur in aanwezigheid van Regula Syz.


Website www.jvdtogt.nl/ telefoon 020 641 57 54.

Museum Jan van der Togt

Dorpsstraat 50

1182 JE Amstelveen


 


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.