Bijgewerkt: 17 juni 2024

Wethouder Verburg reikt spellen uit voor Ouderendag

Nieuws -> Aalsmeer

Bron: Gemeente Aalsmeer
09-10-2012

Aalsmeer - Op vrijdag 5 oktober 2012 was het Nationale Ouderendag met als doel duizenden ouderen in het zonnetje te zetten. Wethouder Ouderenzorg Ad Verburg van Aalsmeer bezocht Zorgcentra Aelsmeer en ’t Kloosterhof om spellen cadeau te doen.

Wethouder Verburg: ‘De ouderen waren heel blij met deze door het bedrijf Spelplus speciaal voor ouderen ontwikkelde spellen. Ze gingen gelijk aan de slag met de spellen. Van 26 september tot 6 oktober was het ook nog de Week van de eenzaamheid met het thema ‘Kom de deur uit’. Ook hier willen we als gemeente aandacht voor vragen.

Uit de gezondheidsmonitor ‘Volwassenen en ouderen’ van de GGD kwam namelijk naar voren, dat in gemeente Aalsmeer onder een deel van de 65-plussers sprake is van eenzaamheid. Eenzaamheid is voor het college daarom ook een belangrijk thema. Zorgcentra hebben veel activiteiten, waar ook mensen van buiten aan kunnen meedoen. Je kunt dan denken aan samen spelletjes doen of samen eten.

Verburg Amstelveen
(Foto Gemeente Aalsmeer - 2012)

Wethouder Verburg geeft één van de spellen aan Mevrouw Brouwer, lid van de cliëntenraad in Zorgcentrum ’t Kloosterhof en al 87 jaar oud. Paul Ruijgrok van Spelplus uit Amstelveen kijkt toe


Het is heel belangrijk, dat ouderen niet alleen thuis vereenzamen, maar vooral actief blijven.’ Ook andere organisaties, zoals het Rode Kruis en kerken hebben allerlei activiteiten voor ouderen. Ouderen kunnen ook samen sporten. De vrijwilligerscentrale heeft veel vacatures voor vrijwilligerswerk. Dus al met al is er veel te doen. Ik roep ouderen daarom ook op vooral actief aan de samenleving mee te blijven doen.’

Bij Zorgcentrum ’t Kloosterhof zijn er ook verschillende activiteiten waar ook andere mensen van buiten het zorgcentrum aan mee kunnen doen. Dit kan door je aan te melden bij het zorgcentrum voor een activiteitenabonnement. De activiteiten zijn bijvoorbeeld handwerken, geheugentraining, gymnastiek, een wandelproject en bij mooi weer uitjes met de rolstoelfiets.

Ook zijn er Spelletjes- en muziekmiddagen. De laatste woensdagmiddag van de maand is er een creatieve middag. Ook zijn er Thema maaltijden, filmavonden en is er zingen met een koor. Verder zijn er nog regelmatig uitjes en activiteiten binnen en buitenshuis. Aan deze activiteiten kunnen ook mensen van buiten ‘t Kloosterhof meedoen. Daarvoor kunnen zij een activiteitenpas aanschaffen voor deelname. Deze mensen krijgen ook een uitnodiging van ons om mee te doen aan activiteiten.

Verburg Amstelveen
(Foto Gemeente Aalsmeer - 2012)

Wethouder Verburg overhandigt één van de spellen aan Coördinator Ontmoetingsgroep Ellen Millenaar van Zorgcentrum Aelsmeer


In Zorgcentrum Aelsmeer wordt een uitgebreid programma aan dagbesteding aangeboden. Zowel aan bewoners als mensen van buiten het zorgcentrum kunnen hieraan meedoen. Dit zijn bijvoorbeeld Creatieve activiteiten, geheugentraining, allerlei ontspanning en sport zoals conditietraining. Spel en zangmiddagen, optredens van theater koren en dergelijke.

Maar ook samen eten is een van de mogelijkheden. Zorgcentrum Aelsmeer heeft Ontmoetingsgroepen. Het team van de Ontmoetingsgroep biedt een ondersteuningsprogramma aan personen die vergeetachtig zijn en hun mantelzorgers die wonen in het gebied Aalsmeer, Rijsenhout en Kudelstaart.

De Ontmoetingsgroep helpt cliënten om te gaan met dementie en biedt mantelzorgers informatie en steun. De activiteiten bestaan uit activeren van de hersenen, spel, geheugentraining en terughalen van herinneringen.

Tijdens de bijeenkomsten met wethouder Verburg werden ook enkele geheugenspellen uitgereikt. ‘Speciaal voor ouderen en mensen met een beperking hebben wij een assortiment gezelschapsspellen samengesteld’, aldus Paul Ruijgrok van Spelplus uit Amstelveen. Het spel ‘Terugblik' is een memory-spel met insteekhoesjes, waarbij afbeeldingen van zeer herkenbare voorwerpen van nu en vroeger worden geleverd.

De senioren kunnen echter zelf ook foto's van kinderen en kleinkinderen, of plaatjes van vroeger gebruiken om het spel nog persoonlijker te maken. Dit spel is ook zeer geschikt voor mensen met geheugenverlies. ‘Een spel als ‘Qwirkle, is weer uitmate geschikt voor mensen met een lichte vorm van dementie. Bij dit spel moeten de spelers combinaties zoeken tussen vormen en kleuren.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.