Bijgewerkt: 25 juni 2024

Wethouder Koops ontving taalambassadeurs in raadhuis

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
16-04-2013

Op 12 april 2013 organiseerde de gemeente Amstelveen samen met de provincie Noord-Holland, Stichting ABC Noord-Holland en Stichting Lezen & Schrijven een bijeenkomst voor taalambassadeurs in het raadhuis van Amstelveen.

Op die bijeenkomst reikte ChristenUnie wethouder Jacqueline Koops samen met Merel Heimens Visser, directeur Stichting Lezen & Schrijven, certificaten uit aan 11 nieuwe ambassadeurs in Noord-Holland.  Taalambassadeurs zijn mensen die op latere leeftijd hebben leren lezen en schrijven. Zij hebben de training ‘Zeg het Voort’ afgerond en gaan actief voorlichting geven over het belang van lezen en schrijven.

taalambassadeurs Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2013)

De taalambassadeurs met wethouder Koops


Wethouder zorg en welzijn Koops: “Een op de tien volwassenen in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven. Uit angst of schaamte praten de meesten er liever niet over. Velen kunnen hun taalprobleem goed verbergen, zelfs voor hun directe omgeving. Het is dus lastig deze mensen te vinden en hen te bewegen er iets aan te doen. Daar spelen de taalambassadeurs een belangrijke rol in: zij weten wat het is, als je niet goed kunt lezen en schijven en wat het oplevert als je het wel kunt.

Ook in Amstelveen zijn mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Daarom vind ik het belangrijk het onderwerp op de agenda te zetten. Ik hoop dat ze ook hier mensen vinden en ertoe aanzetten gebruik te maken van de cursussen die de gemeente biedt.”

Volgens schattingen heeft circa 1,5 miljoen Nederlanders moeite met lezen en schrijven. Dat is bijna 8% van de Nederlandse bevolking. En dat zijn niet alleen allochtonen. Ruim 65% van de laaggeletterden is van autochtone afkomst. Het belemmert mensen in hun werk en deelname aan de samenleving.

Wilt u meer weten over laaggeletterdheid, kijk op http://lezenenschrijven.nl. Kent u mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, meld hen aan bij Marjan Kamp, beleidsadviseur gemeente Amstelveen, 020 -5404098 of stuur een e-mail naar m.kamp@amstelveen.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.