Bijgewerkt: 7 oktober 2022

Wethouder Gordon bezocht Amstelveense bedrijven op het gebied van dierenwelzijn

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
24-09-2021

Gemeente Amstelveen is bezig om te kijken wat er gedaan kan worden om de samenwerking op het gebied van dierenwelzijn te versterken. Floor Gordon (D66) wethouder Dierenwelzijn bezocht vier bedrijven en organisaties die met dierenwelzijn te maken hebben om te horen wat belangrijk is op dit gebied. Ze bezocht een trimsalon, de Boeren van Amstel, een plaagdierenbestrijder en blindengeleidehonden organisatie KNGF.

'Op 4 oktober 2021, op Werelddierendag, houdt de gemeente een participatiebijeenkomst over dierenwelzijn in Amstelveen. Daar bespreken we de mogelijkheden voor de versterking van samenwerking, voor het vergroten van de groep vrijwilligers op het gebied van dierenwelzijn en wat rol de gemeente daarbij kan zijn. Het is goed om te zien dat er al heel veel goede dingen gebeuren door heel verschillende organisaties en bedrijven op het gebied van dierenwelzijn en de natuur in Amstelveen' -geeft wethouder Gordon aan.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2021)

Wethouder Floor Gordon in de rolstoelvriendelijke Dieren Trimsalon Het Kammetje en spreekt met de eigenaar van het bedrijf Mariët Plokhaar


Dierentrimsalon Het Kammetje is een vachtspecialist voor honden, katten, konijnen en cavia’s. Ze werken met producten op natuurlijke basis. 'Bewonderingswaardig hoe de eigenares van deze rolstoelvriendelijke dieren trimsalon met een visuele handicap en fysieke beperking dit erkend leerbedrijf heeft weten op te zetten. Ze leidt jongeren met een beperking (handicap) op tot trimmer en heeft oog voor verwaarlozing van dieren en samenwerking met ketenpartners', zegt Gordon.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2021)

Wethouder Gordon tijdens haar bezoek bij de Boeren van Amstel en spreekt met Cor Koster (boer) en mevrouw Koster, Wes Korrel (boer) en Michel Penterman (directie)


Dankzij de inspanningen van de Boeren van Amstel hoor je in Amstelland nog de grutto, kievit en tureluur. Van iedere liter zuivel die zij verkopen, wordt er 2 eurocent op basis van natuurprestaties, verdeeld onder de deelnemende boeren. Die nemen daarvoor een aantal maatregelen, zoals plas-dras, verlaat maaien, extensieve beweiding en biodiversiteit aanbrengen in de weilanden. Deze maatregelen zijn door de Vogelbescherming Nederland samengesteld en worden jaarlijks gevalideerd door de plaatselijke natuurbeschermers. De boeren maaien bijvoorbeeld grote delen van hun land pas na het broedseizoen. Op andere delen lopen zo weinig koeien dat er voldoende gras blijft staan om de kuikens een schuilplaats te bieden.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2021)

Wethouder Floor Gordon met Richard Piké directeur van het bedrijf Van der Velden Multi Onderhoud


Van der Velde ongediertebestrijding is specialist in preventie, wering en ongediertebestrijding in Groot-Amsterdam. Onder andere bestrijdt het bedrijf kleine knaagdieren, wespen, houtworm, zwammen en schimmels, maar ook in het plaatsen van duivenwering of vliegenvangers. Eigenaar Richard Piké: 'Ik wil wel meedenken met de gemeente. Preventie is steeds belangrijker. Door een andere inrichting van het groen. En betere afdichting van huizen is overlast te voorkomen. Inwoners kunnen zelf ook wat doen, bijvoorbeeld geen konijnenvoer in het buitenhok laten staan ’s avonds en geen eenden voeren, want dit trekt plaagdieren aan.'

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2021)

Wethouder Floor Gordon met Kees Tinga Coordinator Quality Training & Care van KNGF


Het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) is een Nederlandse stichting die honden opleidt tot blindengeleidehond voor blinde en zeer slechtziende mensen. Ook leiden ze assistentie- en buddyhonden op. Inwoners kunnen vaak in Amstelveen begeleiders tegenkomen in Amstelveen of het Amsterdamse Bos. Zij oefenen op allerlei plekken met de honden, ook in een theater of op een drukke markt. Kees Tinga Coordinator Quality Training & Care (KNGF): 'Amstelveen mag trots zijn. Wij krijgen gratis parkeervergunningen om te trainen in Amstelveen o.a. centrum en op de markt. Mede hierdoor kunnen we 140 getrainde honden afleveren overal in Nederland. Een mooie donatie!'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.