Bijgewerkt: 14 juli 2024

Werken van Pierre Alechinsky in het Cobra Museum

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
03-08-2016

15 oktober 2016 - 07 januari 2017

Pierre Alechinsky (geb. Brussel, 1927) heeft tussen 1949 en 1951 aan de Cobra-beweging deelgenomen. Nu werkt hij in zijn atelier in Bougival nabij Parijs en in de Provence, niet ver van Arles. Alechinsky – post Cobra toont circa 90 werken uit vijf decennia.

Pierre Alechinsky had eerder museale solo-overzichten in o.a. Centre Georges Pompidou, Parijs (1975), Guggenheim Museum, New York (1987) en het Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Brussel (2007). Met het tonen van dit overzicht gaat een lang gekoesterde wens van het Cobra Museum in vervulling. Pierre Alechinsky en zijn assistent Frédéric Charron hebben in overleg met het Cobra Museum en Maarten Bertheux de selectie van de tentoongestelde werken gemaakt. Deze zijn afkomstig uit het privébezit van de kunstenaar en diverse particuliere en openbare collecties. De vroegste schilderijen dateren van 1958 en de meest recente van 2015. Sommige schilderijen en tekeningen zijn nog niet eerder publiekelijk getoond.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2016)

Pierre Alechinsky: 'Le Bruit de la Chute' (Het geluid van de val), 1974-75, Louisiana Museum for Modern Art, Humlebæk, Denmark


Maarten Bertheux, gastconservator : “Met golvende en soms onaffe penseelstreken schildert Alechinsky fantasiefiguren, dieren en planten. Hij creëert voorstellingen, waarin natuurlijke processen, zoals ontwaken en groeien, gevisualiseerd worden. Werken vol levenslust, geschilderd met een helder palet, maar ook werken met een donkere, zwaardere toon’’.

Het schilderkunstige en grafische werk van Pierre Alechinsky heeft een lyrisch en evocatief karakter, waarin onder meer de invloed van de oosterse kalligrafie valt af te lezen. De schilderijen en tekeningen zijn verbonden met uiteenlopende bronnen: reizen, lezingen, opmerkingen, dromen. De associatief werkende kunstenaar – bij hem roept het ene beeld altijd een volgend beeld op – omringt soms het centrale gedeelte van zijn werken met randillustraties. Hij werkt liever met inkt of acryl dan met olieverf, en op papier dan op linnen. Bij het schilderen ligt het papier vaak op de grond en beweegt de kunstenaar boven het beeldvlak. Als de schildering op papier klaar is, wordt het via het marouflage procédé op het opgespannen canvas overgebracht.

Pierre Alechinsky: “Een eigenaardigheid van mijn schildertaal komt uit een instinctieve impuls van rechts naar links. In de jaren ’30 werden de linkshandige kinderen gedwongen met de rechterhand te schrijven. Gelukkig hebben de opvoeders mijn linkerhand voor “minder belangrijke zaken” gelaten: tekenen, schilderen…” Bij de tentoonstelling verschijnt de catalogus Pierre Alechinsky - post Cobra (Nederlandse en Franse editie, Silvana Editoriale, Milaan) met een tekst van kunsthistoricus Dominique Radrizzani.

Deze tentoonstelling is voor het Cobra Museum te plaatsen binnen een programmatische lijn waarin aandacht wordt geschonken aan het werk van Europese kunstenaars die belangrijk waren voor de informele en expressieve tendensen uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Zo werden tentoonstellingen georganiseerd over o.a. Joan Mirò (2015), Arnulf Rainer (2015) en Hundertwasser (2013).

Over de kunstenaar Pierre Alechinsky:

Maart 1949: op een in Brussel door Christian Dotremont, de bedenker van het acroniem COpenhagen-BRussel-Amsterdam, georganiseerde tentoonstelling wordt Pierre Alechinsky lid van de Cobra groep (1948-1951). 1951: vanuit het sanatorium van Silkeborg in Denemarken, waar ze opgenomen zijn belasten Dotremont en Asger Jorn de jongste schilder van de groep, Pierre Alechinsky, met de organisatie van de tweede en laatste Internationale Tentoonstelling van Experimentele Kunst Cobra in het Paleis voor Schone Kunsten van Luik (België). In 1975 merkt Dotremont op: “Welnu, juist door het einde van Cobra uit te roepen, waren we geheel en al mythomaan”. Adres: Cobra Museum Sandbergplein 1, 1181 ZX Amstelveen. Te zien vanaf 8 oktober 2016. Opening in aanwezigheid van deze laatst levende CoBrA kunstenaar is op 15 oktober 2016.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.