Bijgewerkt: 19 mei 2022

Werken Aat Veldhoen en Man Kin Ho in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
01-12-2013

Aat Veldhoen & Man Kin Ho twee kunstenaarsvrienden


Van 27 november 2013 tot en met 12 januari 2014 is in Museum Jan van der Togt werk te aanschouwen van Aat Veldhoen en Man Kin Ho. De tentoonstelling is de bekroning op hun jarenlange vriendschap.

Aat Veldhoen (1934) kreeg het kunstenaarschap met de paplepel ingegoten. Zijn vader die kunstschilder was, bracht zijn zoon op jonge leeftijd in aanraking met kunst en stimuleerde hem te gaan schilderen.

veldhoen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Een jong meisje tussen de levensgrote schilderijen van Aat Veldhoen


veldhoen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Kunstschilder Aat Veldhoen (1934) poseert voor een van zijn schilderijen in het Museum Jan van der Togt


veldhoen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De sfeervol ingerichte zaal met de werken van Aat Veldhoen


Tijdens de jaren 1960 maakte Veldhoen furore met grafisch werk. Later legde hij zich vooral toe op schilderen en beeldhouwen. In 2004 werd hij getroffen door een herseninfarct. Hoewel zijn rechterhand verlamd raakte, weerhield dat de kunstenaar er niet van om weer aan het werk te gaan, met links.

veldhoen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De tentoonstelling van Aat Veldhoen is gedomineerd door schilderijen van naakte vrouwen en vrijende stellen


Man Kin Ho Amstelveen
(Bron Museum Jan vd Togt - 2013)

Een tekening van Man Kin Ho


Man Kin Ho (1949) verruilde in de jaren 1970 zijn geboorteland China voor Amsterdam. In 1976 begon hij daar zijn eerste restaurant: Shanghai Noodle. De traditionele gerechten sloegen dusdanig aan, dat Ho vijf jaar later restaurant Treasure opende. Het werd een ontmoetingsplaats voor vele bekende Nederlanders en kunstenaars als Adriaan van Dis, Annie M.G. Schmidt en Aat Veldhoen.

Ho deelde Veldhoens passie voor kunst. Maar zijn drukke ondernemerschap stond een kunstenaarscarrière tot dan toe in de weg. Het verblijf in Revalidatiecentrum Amsterdam, – waar ook Veldhoen was opgenomen – veranderde zijn leven echter drastisch: Ho pakte het schilderen weer op. In 2011 behaalde hij zijn diploma aan de Beijing Fine Art Academy.

man kin ho Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Kunstschilder Man Kin Ho (1949) staat even stil in het Museum Jan van der Togt


man kin ho Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Man Kin Ho: Landschap van Shi Thao - inkt op papier


man kin ho Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De schilderijen van Man Kin Ho zijn totaal afwijkend qua stijl en kleurbeheer van Aat Veldhoen, hij gebruikt vaak inkt op papier


man kin ho Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Man Kin Ho: Oude technieken - inkt op papier


In Ouderkerk aan de Amstel maakte Ho een serie natuurschilderingen. Ruim drie eeuwen eerder deed Rembrandt van Rijn hetzelfde. Maar het grote verschil is, dat Ho zijn Chinese komaf laat spreken in zijn kunstwerken. Door traditionele Chinese karakters te gebruiken en een eigen interpretatie te geven, maakt hij zijn schilderijen persoonlijk en uniek.

Speciaal voor hun duo-tentoonstelling in Museum Jan van der Togt maakten de kunstenaarsvrienden Veldhoen en Ho ook gezamenlijk werk op authentiek rijstpapier. Ho bracht de basis aan met Chinese penselen, Veldhoen voltooide de schilderijen met moderne acrylverf. De opening van de tentoonstelling – in aanwezigheid van de kunstenaars – werd verricht door Carolien Gehrels, wethouder van Cultuur van Amsterdam op 29 november 2013 onder grote publieke belangstelling.

Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen. Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.