Bijgewerkt: 25 juli 2024

Wereldwijde netwerkstoring is opgelost

Nieuws -> Internet

Bron: Amstelveenweb/Akamai/Wikipedia
23-07-2021

Het internet had echte wereldwijde verbindingsproblemen op donderdag 22 juli 2021. Volgens berichten op de Allestoringen.nl lijst, de centrale mailinglijst voor ISP's en netwerkbeheerders om grote problemen met internetverbindingen te melden en op te sporen, was het grote Content Delivery Network (CDN) Akamai de oorzaak van het probleem. Veel websites waren ook in Nederland onbereikbaar.

Mensen meldden met name dat ze de websites die Akamai gebruiken om hun DNS naamservers te hosten, niet konden bereiken. Met de websites waren er geen problemen, maar dankzij problemen op Akamai's DNS edge servers, konden de web browsers, game applicaties, wat dan ook, de websites niet bereiken.

Akamai heeft toegegeven dat problemen had en het bedrijf verklaarde: 'We zijn ons bewust van een opkomend probleem met de Edge DNS service. We zijn het probleem actief aan het onderzoeken. Als u vragen heeft of hinder ondervindt van dit probleem, neem dan contact op met Akamai Technical Support. In het belang van de tijd, geven wij u de meest actuele informatie die beschikbaar is, die onderhevig is aan wijzigingen, correcties en updates.' Om 19 uur werden de serverproblemen van Akamai opgelost en sindsdien zijn er geen problemen gemeld.Akamai Technologies, Inc. in Cambridge, Massachusetts (USA) is een wereldwijd content delivery network (CDN), cybersecurity- en cloudservicebedrijf, dat web- en internetbeveiligingsdiensten levert. Akamai's Intelligent Edge Platform is een van 's werelds grootste gedistribueerde computingplatforms. Het bedrijf exploiteert een netwerk van servers over de hele wereld en verhuurt capaciteit op deze servers aan klanten die hun websites sneller willen laten werken door content te distribueren vanaf locaties dicht bij de gebruiker.

Wanneer een gebruiker naar de URL van een Akamai klant navigeert, wordt zijn browser door het domeinnaamsysteem van Akamai naar een proximal edge server geleid die de gevraagde inhoud kan serveren. Akamai's mapping systeem wijst iedere gebruiker toe aan een proximal edge server met behulp van verfijnde algoritmen, zoals stable matching en consistent hashing, waardoor betrouwbaardere en snellere webdownloads mogelijk zijn. Verder implementeert Akamai DDoS mitigation en andere veiligheidsdiensten in zijn edge server platform.

Een naamserver is de servercomponent van het Domain Name System (DNS), een van de twee belangrijkste naamruimten van het internet. De belangrijkste functie van DNS-servers is de vertaling (resolution) van door mensen te onthouden domeinnamen (example.com) en hostnamen naar de overeenkomstige numerieke Internet Protocol (IP)-adressen (93.184.216.34), de tweede hoofdnaamruimte van het internet die wordt gebruikt om computersystemen en -hulpbronnen op het internet te identificeren en te lokaliseren.

Hoewel de term meestal wordt gebruikt in verband met DNS, kan de term naamserver ook worden gebruikt voor elke computertoepassing die een netwerkdienst implementeert voor het verstrekken van antwoorden op query's tegen een directorydienst die een vaak menselijk betekenisvolle, op tekst gebaseerde identificatie vertaalt naar een systeeminterne, vaak numerieke identificatie of adresseringscomponent. Deze dienst wordt uitgevoerd door de server in antwoord op een verzoek van het dienstprotocol.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.