Bijgewerkt: 8 augustus 2022

WereldReumaDag 2011

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Reumafonds
06-10-2011

'Sta even stil bij reuma' op WereldReumaDag 2011. Anita Witzier presenteert beweegshow voor Reumafonds

Op de WereldReumaDag organiseert het Reumafonds een publieksactie om aandacht te vragen voor reuma. Op woensdag 12 oktober 2011 presenteert ambassadeur Anita Witzier op het Beursplein in Amsterdam een show met diverse dance- en beweegacts.

 Onder hen leden van Pop’arazzi crew en Luv4daGame, bekend van het televisieprogramma ‘Holland’s got Talent’. Met deze actie wil het Reumafonds iedereen laten ‘stilstaan’ bij de ruim 2 miljoen mensen met reuma in Nederland, voor wie bewegen niet vanzelfsprekend is.

Van 13.00 tot 14.30 uur is iedereen welkom op het Beursplein in Amsterdam voor de beweegshow met streetdancers, free style basketballers en breakdancers. De leden van Luv4daGame en Pop’arazzi crew leren Anita Witzier èn het publiek hun beste beweegtrucs. Tijdens de show zal Witzier regelmatig stilstaan bij reuma. “Lekker bewegen is niet zo vanzelfsprekend voor mensen met reuma, want dat is vaak erg pijnlijk.

Rheuma Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2009)

Röntgenfoto van een door reumatoïde artritis aangetaste hand


Op WereldReumaDag willen we het publiek letterlijk beweging en stilstand laten ervaren”, licht Witzier toe. Kom ook naar www.reumafonds.nl De campagne op WereldReumaDag speelt zich ook op internet af. Op www.reumafonds.nl/wereldreumadag  vindt de bezoeker alles over reuma en bewegen. Een reumabeweegquiz, tips om in beweging te komen en de mogelijkheid om een persoonlijk beweegboek aan te vragen. Op de website staat ook een compleet overzicht van lokale activiteiten.

Zo geven door heel Nederland ruim 30 reumapatiëntenverenigingen informatie over reuma. Dat doen zij onder meer in ziekenhuizen, in samenwerking met de afdeling reumatologie. In Utrecht vindt op 12 oktober een symposium plaats over CHECK, het grootste onderzoek naar artrose in Nederland. Dit onderzoek loopt al sinds 2001 en is door het Reumafonds opgezet en gefinancierd. Reumafonds Mensen met reuma hebben vooral last van hun botten, gewrichten en spieren.

De voornaamste kenmerken van deze vaak onzichtbare chronische aandoening zijn pijn en vermoeidheid. Reuma is nog niet te genezen of te voorkomen. Bovendien kan het jong en oud treffen. Het Reumafonds is al 85 jaar dé fondsenwerver op het gebied van reuma in Nederland.

Wij financieren onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van reuma, geven voorlichting, ondersteunen reumapatiëntenverenigingen en komen op voor de belangen van mensen met reuma.

Reumatoïde artritis?

RA is een chronische en systemische ontsteking van het slijmvlies in gewrichten, die van invloed kunnen zijn op vele weefsels en organen. De ontstekingen in het slijmvlies, kunnen het articulaire kraakbeen vernietigen.

Hoewel de oorzaak van reumatoïde artritis is onbekend, auto-immuunziekte speelt een centrale rol in haar chroniciteit en vooruitgang. Ongeveer 1% van de wereldbevolking is getroffen door reumatoïde artritis, vrouwen drie keer vaker dan mannen. Begint meestal op de leeftijd van de 40 tot 50 jaar, maar er zijn RA gevallen van eerdere stadium.

Het is een invaliderende en pijnlijke aandoening, die kan leiden tot groot verlies van functioneren en mobiliteit. Het is gediagnosticeerd vooral op de symptomen en tekenen, maar ook met bloedonderzoek (vooral een test: reumatoïde factor) en röntgenstralen.

Diagnostiek en beheer op lange termijn worden doorgaans uitgevoerd door een reumatoloog, een deskundige op het gebied van de ziekten van gewrichten en bindweefsel.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.