Bijgewerkt: 22 juli 2024

Weinig belangrijke serienummers zijn bekend van apparaten

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Groningen
20-04-2012

Gedupeerden weten te weinig belangrijke serienummers

De politie constateert, dat dieven het regelmatig hebben voorzien op laptops, tablets en mobiele telefoons. In veel gevallen weet de gedupeerde niet, wat de serienummers zijn van de gestolen goederen. Deze goederen verdwijnen zowel uit studentenwoningen, flatappartementen, geschakelde woningen en vrijstaande woningen.

Serienummers noodzakelijk

Om goed onderzoek te kunnen doen, is het noodzakelijk dat de politie beschikt over serienummers van gestolen audio-, video- en computerapparatuur. De politie adviseert daarom sterk altijd serienummers van audio-, video- en computerapparatuur te noteren en foto’s te maken van (unieke) kenmerken.

imei Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2012)

Het International Mobile Equipment Identity, of IMEI-nummer is heel belangrijk om een gestolen telefoon te kunnen traceren


IMEI-nummer

Bij mobiele telefoons is het van belang dat het zogenaamde IMEI-nummer bekend is. Dit is een uniek nummer voor de desbetreffende telefoon en is altijd te vinden op de doos waarin de mobiele telefoon is geleverd. Het IMEI-nummer is ook te vinden door de volgende handeling uit te voeren op de telefoon: toets de combinatie *#06# in op de telefoon en de unieke code is zichtbaar in het scherm.

 MAC-adres

Bij computers en tablets is het weten van het MAC-adres van belang. Een MAC-nummer of –adres is uniek en wordt meegegeven door een fabrikant. Vaak is het te vinden op de doos bij aanschaf van het product. Het MAC-adres is ook te vinden door een aantal handelingen uit te voeren op de computer of tablet. Klik hier om het MAC-adres te vinden.

Maak foto’s

Behalve het noteren van serienummers is het altijd raadzaam foto’s te maken van waardevolle spullen. Denk daarbij aan sieraden, maar ook aan gereedschappen. Geef goederen in veel gevallen ook een inscriptie. Op de website www.keurmerkveiligwonen.nl staan meer tips en is meer informatie te vinden over het voorkomen van woninginbraken.

International Mobile Equipment Identity

Het International Mobile Equipment Identity, of IMEI-nummer (gesproken: aɪmi) is een nummer, meestal unieke, om de GSM, WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access) identificeren en iDEN(Integrated Digital Enhanced Network ) mobiele telefoons, evenals een aantal satelliet-telefoons.

Het is vaak in het batterijcompartiment van de telefoon geplakt op een sticker. Het kan ook worden weergegeven op het scherm van de telefoon door * # 06 # op het toetsenbord te tikken.

Het IMEI-nummer wordt gebruikt door een GSM-netwerk om geldige apparaten te identificeren en kan daarom worden gebruikt voor het blokkeren van een gestolen telefoon om toegang te krijgen tot dat netwerk.

Bijvoorbeeld, als een mobiele telefoon wordt gestolen, kan de eigenaar, zijn of haar netwerk provider bellen en hen te instrueren om de telefoon op de 'zwarte lijst' plaatsen met behulp van het IMEI-nummer. Dit maakt de toestel nutteloos op dat netwerk en soms ook op andere netwerken.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.