Bijgewerkt: 30 november 2022

Weer onvrede kunstenaars over Triënnale

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
20-09-2007

De Triënnale Amstelveen, van 6 tot 28 oktober 2007 in het Cobra Museum, is evenals drie jaar geleden aanleiding voor onrust onder lokale kunstenaars. Door de scherpe selectieprocedure zijn van de ruim vijftig meedingende kunstenaars slechts achttien uitgenodigd werk tentoon te stellen tijdens de prestigieuze Triënnale. Dat heeft bij een aantal kwaad bloed gezet.

Cobra museum  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Het Cobra Museum in Amstelveen


Thema is deze keer 'Dialoog met CoBrA'. Kunstenaars werden uitgedaagd een artistieke dialoog aan te gaan met topstukken uit de Cobra-collectie. Onder de exposanten zijn straks plaatselijke beeldhouwers, fotografen, schilders en videokunstenaars. Cobra Museum-directeur John Vrieze heeft begrip voor de reactie van de afgewezen kunstenaars:

„Het niet honoreren van een inzending is geen diskwalificatie van de kunstenaar. Het is geen afwijzing van hun artistieke kwaliteiten. Hun inzending past simpelweg niet in het concept van deze Triënnale."

Dialoog blijkt soms contrast

„De Triënnale Amstelveen is dit jaar heel erg super. Er is hier veel talent. Dat staat buiten kijf." De heer John Vrieze, directeur van het Cobra Museum aan het Sandbergplein, steekt zijn enthousiasme over de aanstaande tentoonstelling van achttien Amstelveense kunstenaars niet onder stoelen of banken. Vrieze koos deze keer voor een uitdagende opzet van de Triënnale.

Drie jaar geleden, Vrieze’s eerste Triënnale, paste hij ook het concept aan door veel jonge kunstenaars-in-de-dop uit te nodigen. Vrieze legt uit: „Wij zijn erin geslaagd voor miljoenen aan kunst te verwerven en hebben een schitterende collectie. Uit die collectie hebben we vijftien werken geselecteerd en hebben de Amstelveense kunstenaars uitgedaagd met een van deze werken in dialoog te gaan. Het simuleert de kunstenaar om na te denken over het werk van voorgangers en het eigen werk daaraan te relateren."

„De gekozen dialoog is soms een contrast. Dan is het een botsing tussen het gekozen werk uit onze collectie en de inzending van de kunstenaar. Een ruzie tussen beide, die spannend is als het op een pregnante manier gebeurt." De Cobra-directeur noemt het resultaat van de achttien geselecteerde kunstenaars „geweldig." Hij geeft toe buiten de achttien gelukkigen „er best nog een aantal graag bij te hebben gehad."

„Maar dat is niet het geval. Het is geen afwijzing van hun artistieke kwaliteiten. Hun inzending past simpelweg niet in het concept van deze Triënnale. De tentoonstelling staat als een huis."

Ook nieuw dit jaar is de wijze van toekennen van de Aemstelle Prijs 2007'. Door z'n opzet is dit nu een publiekprijs geworden. Bezoekers zullen worden gevraagd de kunstenaar te kiezen, die de meest geslaagde dialoog te stand heeft gebracht. De winnaar krijgt een geldbedrag van € 3.500. Op zondag 28 oktober 2007 zal wethouder Frans Hellendall (cultuur, VVD) 16 uur de winnaar bekend maken.

De geselecteerde kunstenaars zijn:

Fritz Behrendt, Sharon van den Berg, Isabelle Duval, Hans Fransen, Ramaz Goiati, Michel Hoekstra, Hilly Immink-Van der Weele, Stef Kreymborg, Achnaton Nassar, Fahrettin Örenli, Herman Pijnaker, Piet Reekers, Stephanie Rhode, Ulric Roldanus, Joop Rubens, Jan Verschoor, Julia dos Santos Baptista en Annette van Waaijen.


Door Henk Godthelp
Henk Godthelp Amstelveen

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.