Bijgewerkt: 20 maart 2023

Weer koolmonoxide ontdekt in Amstelveen

Nieuws -> Brandweer

Bron: Brandweer Amsterdam-Amstelland
24-04-2012

De brandweer heeft maandagavond 23 april 2012 rond 21 uur in een woning aan de Van Heuven Goedhartlaan in Amstelveen een verhoogde concentratie koolmonoxide gemeten. Drie personen, waaronder een kind, zijn uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht.

De bewoners werden gewaarschuwd door een in de woning aanwezige koolmonoxidemelder. De oorzaak van de verhoogde concentratie koolmonoxide is een slecht onderhouden geiser.

De brandweer adviseert mensen met een geiser in hun woning deze ieder jaar door een erkend installateur te laten controleren en schoon te laten maken. Regelmatig onderhoud is cruciaal om het risico op koolmonoxide zo klein mogelijk te houden.


Grotere kaart weergeven De flat aan de Van Heuven Goedhartlaan in Amstelveen, waar de verhoogde concentratie CO werd gemeten

Vaker koolmonoxide in Amstelveen

Op maandag 9 januari 2012, kreeg de alarmcentrale van Brandweer Amsterdam-Amstelland een koolmonoxidemelding binnen aan de Maarten Lutherweg in Amstelveen, waar 4 slachtoffers naar het ziekenhuis werden vervoerd.

Wat is CO, of koolmonoxide?

Koolstofmonoxide, koolstofmono-oxide, of CO is een verbinding tussen koolstof en zuurstof en een gas, dat onder meer ontstaat door onvolledige verbranding van koolstof, fossiele brandstoffen of andere brandbare stoffen die koolstofverbindingen bevatten. Het is een vrij belangrijke stof in de chemische industrie. Koolmonoxide is giftig, kleurloos en reukloos. Hierdoor is het erg gevaarlijk.

Sluipmoordenaar

Koolmonoxide wordt ook wel ‘de sluipmoordenaar’ genoemd, omdat het gas kleur-, geur-, en smaakloos is. Deze moordenaar eiste in Amsterdam sinds 2003 het leven van vier personen, 176 mensen moesten zich onder doktersbehandeling laten stellen na een koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide wordt 250 maal sneller in het bloed opgenomen, dan zuurstof.

Als gevolg hiervan neemt het lichaam steeds minder zuurstof op. Bij extreme blootstelling raakt men bewusteloos en falen de hart- en longfunctie. In het ergste geval met hersenbeschadiging en/of overlijden als gevolg.

Koolmonoxidemelder

Er zijn koolmonoxidemelders op de markt die in alarm gaan bij een hoge concentratie koolmonoxide. Gezien de eigenschappen van het gevaarlijke gas (kleur-, geur-, en smaakloos) kan een koolmonoxidemelder een toegevoegde waarde hebben in het herkennen van koolmonoxide.

Koolmonoxide Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Op elke etage van een woonhuis moet eigenlijk een koolmonoxide melder staan, het liefst in de slaapkamer


De Brandweer Amsterdam en omstreken benadrukt wel, dat deze melders slechts als aanvullende waarschuwingsindicator gezien moeten worden. Degelijk onderhoud van geisers, kachels en schoorstenen is het eerste vereiste voor een koolmonoxidevrije woning.

Een kachel, of een geiser moet bepaalde stoffen verbranden om voor warmte te kunnen zorgen. Zuurstof is een essentieel onderdeel voor een volledige verbranding. Als er onvoldoende zuurstof bij de vlam kan komen, bijvoorbeeld door een verstopt ventilatiekanaal van de geiser, komt het gevaarlijke koolmonoxidegas vrij.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.