Bijgewerkt: 7 oktober 2022

Week van de Klassieken bij Venstra

Nieuws -> Cultuur

Bron: Venstra
21-04-2008

Dit jaar vindt van donderdag 24 april t/m zaterdag 3 mei 2008 de eerste editie plaats van de Week van de Klassieken en Boekhandel Venstra organiseert daarom een tweetal lezingen.

Dinsdag 29 april 2008 Jona Lendering vertelt over het idee dat De Grieks-Romeinse Oudheid, zo leert men op de middelbare school, de bakermat zou zijn van onze beschaving. Of dat waar is, staat te bezien, maar het idee zelf is al oud.

Voor de pauze legt Jona Lendering uit waar het idee vandaan komt en hoe het door de eeuwen heen steeds opnieuw de kop op stak. Na de pauze zal hij uitleggen dat het Arabische erfgoed ten onrechte wordt genegeerd. Hij zal ook uitleggen waarom de huidige discussie over de tegenstelling tussen Europa en Islam zinledig is en gaat over de verkeerde onderwerpen. Jona Lendering is werkzaam voor Livius Onderwijs en is de auteur van boeken als "De randen van de aarde", "Stad in marmer" en "Alexander de Grote".

Dinsdag 6 mei 2008 vertelt Ineke Sluiter over de filosoof Plato en het portret dat hij schildert vab zijn leermeester Socrates. Socrates belichaamt een bepaalt soort filosofie. Plato’s portret toont ons een denker en zoeker die bereid is te sterven voor zijn filosofische overtuiging. Ineke Sluiter is hoogleraar Griekse taal- en letterkunde aan de Universiteit Leiden.

Socrates Amstelveenweb
(Wikipedia - 2005)

Portret van Socrates, Romeinse marmeren beeldhouwwerk (1ste eeuw), misschien wel een kopie van een verloren bronzen standbeeld, gemaakt door Lysippos


Zij heeft tal van publicaties geschreven over opvattingen over taal in de oudheid en over vrijheid van meningsuiting in de oudheid en de moderne tijd. Enkele van haar hoorcolleges over antieke literatuur en filosofie zijn uitgegeven als luisterboek bij Home Academy (De Klassiekste Klassiekers; Op zoek naar Socrates).

Reserveren aanbevolen, telefonisch of per e-mail

Toegang: € 2.50 (Gratis voor 65+, cursisten Verhaal in Perspectief)

Dinsdag 29 april 19.30 uur – ca 21.30  uur

De klassieken - hoe bedoelt u? Jona Lendering

Dinsdag 6 mei  19.30 uur – ca 21.30 uur

Literatuur en filosofie: Plato’s portret van Socrates. Ineke Sluiter.

Boekhandel Venstra, Amstelveen, (020) 641 98 80 /info@venstra.nl

Bestel / reserveer kaarten a € 2,50 via Boekhandel VenstraAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.