Bijgewerkt: 17 mei 2022

'Water, Lucht en Ruimte' expositie in Ouderkerk

Nieuws -> Cultuur

Bron: Pascale Lefebvre
21-01-2010

Slotmanifestatie en expositie schilderijen van 13-28 februari 2010 Kerkgebouw Hoger Einde Zuid 22 Ouderkerk aan de Amstel.

Op 13 februari 2010 om 16.00 uur vindt als slotmanifestatie de muzikale opening plaats van de laatste expositie van schilderijen in de voormalige Gereformeerde kerk onder het thema “Water, Lucht en Ruimte”. Deze loopt tot  28 februari 2010 en is elke vrijdag, zaterdag en zondag geopend (12.00-18.00 uur). Dit is de allerlaatste activiteit die in het 100 jaar oude kerkgebouw aan het Hoger Einde Zuid 22 (naast de brug over de Amstel) gehouden zal worden.

Tijdens de opening zal violist Ephrem Cortvrint improviseren op de geëxposeerde kunstwerken. Omdat het een kerkgebouw betreft willen we naast de culturele functie uiteraard ook stilstaan bij de kerkelijke functie, die dit gebouw altijd gehad heeft.  Het thema “Water, Lucht, en Ruimte” biedt daarvoor een symbolische verbinding en betekenis. Daarom zal de huidige predikant van de Amstelkerk, Jos de Heer, de expositie openen, in de aanwezigheid van Frans Hellendall, wethouder cultuur Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Pascale Lefebvre - 2010)

'Water, Lucht en Ruimte' expositie flyer


Deze voormalig Gereformeerde Kerk werd tot 2000 gebruikt voor kerkelijke bijeenkomsten. Vanaf toen zijn de Gereformeerden samen gegaan met de Hervormden in de protestantse Amstelkerk (PKN) op het Kampje. Vanaf 2000 werd het kerkgebouw ter beschikking gesteld voor exposities van beeldende kunst die door diverse kunstenaars georganiseerd zijn. Bijna is het nu zover, dat de kerk gesloopt zal worden en plaats moet maken voor luxe appartementen.

Wat blijft dan achter? Kunstenaar en organisator van deze (slot)manifestatie, Pascale Lefebvre, (uit Frankrijk afkomstig) heeft aan deze vraag een poëtische beeldende antwoord willen geven: “Water, Lucht en Ruimte”. Daarvoor heeft ze de schilderes Noor Geurts, die een bijzondere band heeft met dit thema, uitgenodigd met de groep kunstenaars die zij begeleidt.

Deze groep was afgelopen september voor een workshop onder leiding van Noor in Friesland geweest om aan dit zelfde thema te werken.  Daar werd veel ontdekt, verdiept, en gecreëerd en ook in de ateliers daarna! De schilderijen van Susanne Compier, Mariken Beenders, Yvonne Kieft, Maud Payens, Pascale Lefebvre en van Noor Geurts zelf laten zien hoe inspirerend en bijzonder de samenwerking geweest is.

Op 19 februari om 15.00 uur geeft Violette van der Spek-Chouzenoux een lezing – haar Frans wordt vertaald – over ‘Les couleurs et la France’ (Gratis toegang, reserveren : lezing@pascalef.eu).

Open atelier. Op de eerste verdieping is het tijdelijke atelier waar Pascale Lefebvre bijna twee jaar gewerkt heeft tijdens de expositie geopend.

De expositie is gekoppeld aan een Slotmanifestatie op zondag 28 februari. Dan wordt (onder voorbehoud) in de kerk een dansslotfeest gegeven (vanaf 19.00 uur) waaraan de Ouderkerkse muziekband ‘Nughter’ meewerkt.

Het is een verkoopexpositie. 10 % van de opbrengst van de verkochte schilderijen wordt door de kunstenaars aan de Stichting Max, ‘Schoon Water voor alle kinderen’ gedoneerd. www.stichtingmax.nl  

De vroegere leden van deze kerk zullen samen met de kunstenaars uit de verschillende Amstellandse kunstverenigingen die hier geëxposeerd hebben, afscheid kunnen nemen van hun prachtige historische gebouw dat helaas al geruime tijd aan het verzakken is en daarom niet gespaard kon worden. Verdere info te verkrijgen bij Pascale Lefebvre, info@pascale.eu  Tot dan!

Lezing

Op 19 februari 2010 om 15.00 uur geeft Violette van der Spek-Chouzenoux een lezing: "Kleuren en Frankrijk" Gratis toegang, reserveren : lezing@pascalef.eu  Violette heeft aan de Radboud Universiteit (Nijmegen) Franse taal en letterkunde en kunstgeschiedenis gestudeerd. Zij zal de lezing in het Nederlands doen met haar charmante en onmiskenbare Franse accent!


Open Atelier

Pascale Lefebvre (eerste verdieping)

Slotfeest

Zondag 28 februari 2010 vanaf 19 uur, onder voorbehoud begeleid door de band Nughter (www.nughter.nl ) Organisatie: Pascale Lefebvre, info@pascalef.eu

Deze manifestatie is mogelijk gemaakt door de gemeenten Amstelveen en Ouder-Amstel, Stichting Theo Janssen, met dank aan Kobus Keij, Sander Knepper, de kunstenaarsverenigingen St. Lucas, De Onafhankelijken, Vereniging Amstelveen Kunst (AvK), Amstelveenweb.com, Stichtingmax.nl (schoon water voor alle kinderen), Joep Witteveen, Frank van der Linden, Jonathan Charpentier, Séverine Fain en Annette van Waaijen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.