Bijgewerkt: 22 juli 2024

'Wachtwoord Wissel Week' is opgestart

Nieuws -> Internet

Bron: Digivaardig en Digibewust
06-10-2010

Helft Nederlanders slordig met online wachtwoorden

Steeds vaker wordt online een wachtwoord gevraagd. Veel Nederlanders zijn zich nauwelijks bewust van de risico's van gemakkelijk te achterhalen wachtwoorden. Iemand uit de directe omgeving kan jouw online identiteit aannemen, maar ook hackers zijn razendsnel in het achterhalen van wachtwoorden. Toch springt de helft van de Nederlanders slordig om met wachtwoorden en wisselt deze nauwelijks.

Eén op de tien Nederlanders gebruikt altijd en voor verschillende websites één en hetzelfde wachtwoord. Bovendien worden vaak gemakkelijk te achterhalen wachtwoorden gebruikt zoals de eigen naam in combinatie met de geboortedatum. Dit blijkt uit onderzoek van MeMo2 in opdracht van Digivaardig & Digibewust onder ruim 800 Nederlanders vanwege de ‘Wachtwoord Wissel Week' die op 5 oktober 2010 in Den Haag is gestart.

Marjolijn Bonthuis, verantwoordelijk voor het programma Digivaardig & Digibewust: "zwakke wachtwoorden brengen grote risico's met zich mee. Gemak ligt op de loer maar mensen uit de directe omgeving en hackers zijn gehaaid in het achterhalen van wachtwoorden. In het ergste geval kunnen ze fraude plegen. Onbewust denkt iedereen ‘dat overkomt mij niet', waardoor men nonchalant met wachtwoorden omspringt.

Want heeft iemand jouw wachtwoord, dan krijgt hij vaak toegang tot sites, e-mailservices en social media programma's met alle vervelende gevolgen van dien. Tijdens de Wachtwoord Wissel Week schudden we iedereen nog maar eens stevig wakker om thuis en op het werk, regelmatig van wachtwoord te wisselen omdat je dan minder risico loopt."

Stan Hegt, IT-beveiligingsexpert bij KPMG, over het belang van sterke wachtwoorden in het bedrijfsleven: "Bij aanvang van een hack-test bij onze klanten vragen we vaak: heb je op je werk hetzelfde wachtwoord als thuis? De kans is groot, dat hackers jouw wachtwoord voor toegang tot belangrijke bedrijfsgegevens dan al lang weten.

Daarnaast hebben we met onze ervaring in de afgelopen jaren een lijst van populaire wachtwoorden opgebouwd, waarmee we vaak binnen een dag tot wel de helft van de wachtwoorden van alle werknemers kunnen kraken. Maar niet alleen de werknemer heeft hierin zijn verantwoordelijkheid, ook de baas. Een goed wachtwoordbeleid dat het regelmatig wisselen van wachtwoorden afdwingt, kan veel digitale ellende voorkomen."

www.wisseljewachtwoord.nl

Het doel van de ‘Wachtwoord Wissel Week' is om mensen te attenderen op het belang van het regelmatig wisselen van (online) wachtwoorden en tips te geven over unieke, sterke, en moeilijk te achterhalen wachtwoorden. 30% van de Nederlanders vindt het lastig om zelf een nieuw wachtwoord te verzinnen.

Met de online Wachtwoord Wisselaar© op www.wisseljewachtwoord.nl helpt Digivaardig & Digibewust iedereen aan een uniek, sterk en veilig wachtwoord. Tijdens de campagne worden banners en radiocommercials ingezet. In de stationshal van Den Haag CS werden reizigers op een ludieke wijze uitgenodigd om in speciale wachtwoordwissel hokjes hun wachtwoord te wisselen met behulp van de Wachtwoord Wisselaar ©.

Naam gezinsleden meest gebruikte wachtwoord

In plaats van een uniek, veilig en sterk wachtwoord gebruiken de meeste Nederlanders voor de hand liggende wachtwoorden, zoals hun eigen naam of die van hun partner of kind (26%). Ook wachtwoorden die te maken hebben met speciale datum zoals een huwelijk of geboorte (18%) en de naam van een huisdier (14%) zijn favoriet. 30% van de Nederlanders vindt het lastig om een nieuw wachtwoord te verzinnen. Veilig wachtwoorden zijn uniek, minimaal 8 tekens lang en bestaan uit een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Kijk ook op de website van: Digivaardig & Digibewust

Password Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2010)

Een door de Strong Password Generator berekende 12 karakters lange wachtwoord, dat u nog handmatig verder kan verfijnen. Het is een lastig te onthouden reeks cijfers en letters, dus koop een telefoonregister en schrijft het op bij de bijbehorende letter


Wachtwoord?

Een wachtwoord is een geheim woord, of tekenreeks die wordt gebruikt voor authenticatie, de identiteit, of de toegang tot een bron (bijvoorbeeld: een toegangscode is een soort wachtwoord) te beveiligen. Het wachtwoord moet geheim worden gehouden van die geen toestemming voor de toegang heeft.


Het gebruik van wachtwoorden was bekend ook in de oudheid. Schildwachten hadden al wachtwoorden om iemand in een gebied toe te laten. In moderne tijden, zijn gebruikersnamen en wachtwoorden vaak gebruikt door mensen, die tijdens een inlogproces in beschermde computer operating systemen, mobiele telefoons, kabel-TV-decoders, geldautomaten, enz. in te loggen. Als een wachtwoord voor de eigenaar in het algemeen makkelijk te onthouden is betekent, dat het zal makkelijker zijn voor een aanvaller om het te raden.

Wachtwoord generator

Als je met Google zoekt naar “password generator” krijg je 53.700.000 resultaten, dus het is een levend probleem bij vele internetgebruikers, om een goede wachtwoord te creëren. Elke grote, gerenommeerde bedrijf, maar ook privépersoon hecht aan een sterk wachtwoordbeleid. Ieder bedrijf en iedere computer gebruiker moet een sterke en willekeurige wachtwoord. Deze sterke wachtwoord generator zal een veilig, willekeurig wachtwoord-voorbeeld genereren voor u, om ze te gebruiken.

Selecteer de lengte van het wachtwoord, schakelt u het selectievakje als u geen symbolen in uw wachtwoord wilt en gebruik vervolgens de knop om een sterke wachtwoord te genereren. Strong Password generator: http://strongpasswordgenerator.com/


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.