Bijgewerkt: 11 juni 2023

Waarschuwing van de politie over nieuwe babbeltrucs criminelen

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
24-10-2019

Diefstal door een 'babbeltruc' komt steeds vaker voor: onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen. De politie is alert op deze vorm van diefstal. Lees hieronder meer over babbeltrucs en hoe u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt.De laatste dagen bereiken ons berichten over een nieuwe 'modus operandi' van daders van een babbeltruc. Helaas zijn vaak de oudere bewoners het slachtoffer hiervan. In verschillende steden zijn mensen slachtoffer geworden van een nieuw soort babbeltruc. De daders doen zich voor als verpleegkundigen die via een vingerprik bloed komen afnemen. Ze hebben intussen in verschillende steden toegeslagen.

Bloedafname. Vorige week werden meerdere oudere bewoners in de Utrechtse wijk Overvecht slachtoffer van een nieuwe babbeltruc, waarbij de daders zich voordoen als verpleegkundigen. Terwijl de ene ‘verpleegkundige’ via een vingerprik echt bloed afneemt, gaat de andere op zoek naar waardevolle spullen en geld. Naast Utrecht zijn er intussen ook meldingen gekomen uit Delft en Eindhoven.

Zelfde methode. Sybren van der Velden, projectleider Woninginbraak en Heling bij de politie: ‘We hebben hier niet te maken met losstaande incidenten. Er lijken groepen aan het werk die het land intrekken en steeds met dezelfde methode proberen bij oudere bewoners binnen te komen. Wij raden ouderen aan alert te zijn op deze nieuwe vorm van babbeltrucs. Vraag altijd naar een legitimatie of neem contact op met de zorginstantie, waarvoor zorgverleners zeggen te komen.’

Woningbouwvereniging. Door zogenaamde medewerkers van een woningbouwvereniging wordt aangebeld en verteld dat de sloten vervangen moeten worden. Deze 'medewerkers' zijn soms zelfs gekleed in (gelijkende) bedrijfskleding en dragen (zelfgemaakte) pasjes. De sloten worden wel echt vervangen maar de daders nemen ook een sleutel mee. Dit doen ze zodat ze daarna makkelijk kunnen inbreken!

Advies. Komen er mensen aan de deur? Doe niet direct open en vraag om een identiteitsbewijs. Medewerkers van een woningbouwvereniging komen nooit zomaar langs. Daar gaat altijd een brief aan vooraf. Voelt het niet vertrouwd? Bel dan 112, dan kunnen we snel collega's inzetten!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.