Bijgewerkt: 5 juni 2023

Waarschuwing politie voor oplichting via internet en telefoon

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Nederland
16-01-2013

Ooij, Kerkdriel (Provincie Gelderland)- Twee verenigingen, in Ooij en in Kerkdriel, zijn in december 2012 slachtoffer geworden van oplichting. In beide gevallen werden de verenigingen benaderd door iemand die zich uitgaf voor medewerker van een grote bank. Waarschijnlijk zijn meer bedrijven in Nederland slachtoffer geworden van dezelfde groep oplichters.

De persoon die zich uitgaf als bankmedewerker was in beide gevallen een vrouw met een aangename, jonge stem die goed Nederlands sprak. Zij vertelde de penningmeesters van de verenigingen, dat zij een nieuwe Random Reader voor internetbankieren zouden krijgen via de post. Hiervoor moest ingelogd worden op de website van de eigen bank en moest een aantal codes ingevoerd worden op de oude Random Reader.

identifier Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Om toegang tot internet bankieren te krijgen, kunt u in met de zogenaamde e.dentifier, of in dit geval met de Random Reader inloggen op de website van uw bank. Het is een bankpaslezer, waarmee u inlogt en betaalopdrachten geeft van uw rekening


De 'bankmedewerker' vroeg de slachtoffers de door de reader gegenereerde codes op te noemen. In beide gevallen ontdekten de penningmeesters korte tijd daarna, dat de rekeningen van hun verenigingen geplunderd waren.

In beide gevallen was de 'bankmedewerker' goed op de hoogte van een aantal details, zoals namen van directeuren en medewerkers van de verenigingen. Dit leidde er mede toe dat de slachtoffers de oplichters -onterecht- vertrouwden. (Via de KvK kan iedereen een uittreksel aanvragen van de gegevens van een vereniging, of stichting en na het betalen van € 2.50 kunnen ze alle gegevens downloaden en daarna het misbruiken -red.)

De politie waarschuwt iedereen niet in te gaan op telefonische vragen die met internetbankieren, of andere financiële- of bankzaken te maken hebben. In alle gevallen, dat daarmee iets mis is, of als er iets verandert zal de bank dit altijd schriftelijk doorgeven.

Zij doen dit nooit telefonisch. Hoe vertrouwd de persoon aan de andere kant van de telefoon ook klinkt en hoeveel informatie zij soms ook hebben, ga niet op de vragen in, verbreek de verbinding en bel zelf naar uw eigen bank. In Den Haag is in verband met de oplichtingen een auto in beslag genomen en in Rotterdam is een aantal verdachten gehoord. De politie doet verder onderzoek in de zaak.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.