Bijgewerkt: 3 juni 2023

Waarschuwing voor oplichters

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
23-02-2006

Op woensdagochtend- en middag 22 februari 2006 probeerden oplichters door middel van smoesjes en listige verhalen seniore bewoners in Amsterdam Zuid geld en bankpasjes afhandig te maken. Twee ouderen trapten niet in de fabeltjes en waarschuwden de politie.

Een 81-jarige vrouw werd jammerlijk slachtoffer van de oplichtingspraktijken. Haar bankpas en pincode werden ontfutseld en een nog onbekend geldbedrag bleek binnen enkele uren te zijn opgenomen. De wijkteamrecherche van Bureau Rivierenbuurt en Koninginneweg onderzoeken de zaken.

In de omgeving van de Van Nijenrodeweg, Haringvlietstraat en Krammerstraat hebben verschillende verdachten geprobeerd om voornamelijk oudere bewoners op te lichten. Verschillende smoezen en zielige verhalen werden ook nu weer gebruikt om het vertrouwen te winnen van de oudere slachtoffers.

Het verhaal van-de-buurman-die -zijn-huis-niet-in-kon, en het verzinsel van- de-bankmedewerker-die-pinpas-en-pincode-komt- omruilen alarmeerden twee bewoners. Zij handelden kordaat en waarschuwden de politie. Een onderzoek in de omgeving leverde helaas geen verdachte op. De goede inborst van een oude dame werd genadeloos gestraft. Zij trapte wel in het verhaal van de zogenaamde medewerker van een bank die pinpas- en pincode kwam omruilen.

De namaak-medewerker liet de vrouw zelfs even met zijn mobiele telefoon de bank bellen. Hiermee wist hij het vertrouwen van de vrouw te winnen waarna een flink geldbedrag binnen korte tijd werd gepind. Jaarlijks waarschuwt de politie voor nep-meteropnemers, namaak-bankmedewerkers, vermeende buurmannen-of buurvrouwen en nog veel meer oplichters en hun snode smoezen en verhalen.

Tips

- Laat onbekenden nooit zomaar bij u binnen.

- Laat onbekenden nooit toe in het trapportaal.

- Vraag, als mensen zich voordoen als bijvoorbeeld meteropnemer, om legitimatie.

- Banken sturen NOOIT medewerkers om pinpassen of pincodes om te ruilen! - Geef mensen aan de deur geen geld.

- Stop uw portemonnee nooit in uw boodschappentas, maar in uw binnenzak.

- Wees alert, ook op uw omgeving.

Belt u het alarmnummer 1 1 2 als u denkt met een oplichter te maken te hebben! Oproep voor slachtoffers en getuigen: De politie is op zoek naar slachtoffers en getuigen van deze oplichtingspraktijken.

Omdat er verschillende signalementen zijn en de daders verspreidt in Amsterdam Zuid actief zijn geweest is het goed mogelijk dat er meer goedgelovige mensen slachtoffer zijn geworden.

Zij kunnen telefonisch contact opnemen via: 0 9 0 0 - 8 8 4 4Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.