Bijgewerkt: 29 maart 2024

Waarom woont hier niemand?

Nieuws -> Politiek

Bron: SP-Amstelveen
30-10-2011

16 stuks gerenoveerde sociale huurwoningen staan op dit moment leeg in de Operabuurt. Van een half jaar tot maar liefst 4 jaar volgens de omwonenden. Veel mensen zoeken een huurwoning in Amstelveen. Als je een betaalbare woning zoekt, zul je lang moeten wachten. Zo’n 18 jaar.

Burger/commissielid Grea Twint: “Voor de SP zijn deze wachttijden onacceptabel en terecht maken vele mensen zich grote zorgen om deze lange wachttijden.” Het college denkt deze wachttijden  te kunnen bestrijden met:

-Het tegengaan van scheefwonen

-Huren op Maat

Het tegengaan van scheefwonen

Het is verboden om als huurder met een modaal inkomen in een sociale huurwoning te wonen. Dan moet je maar een huis kopen, of duur huren is het devies. Het is echter onmogelijk voor mensen met een middeninkomen om een woning buiten de sociale huursector te vinden.

Omdat  de mensen met bescheiden middeninkomens geen recht hebben op huurtoeslag en geen mogelijkheid hebben op hypotheekrenteaftrek. Het gevolg van dit huurdertje pesten is, dat mensen met een modaal inkomen, met pek en veren de wijk, of zelfs Amstelveen worden uitgejaagd. En niet omdat ze overlast veroorzaken, maar door de klopjacht op huurders die dit college heeft geopend.

operabuurt Amstelveen
(Foto SP-Amstelveen - 2011)

De Operabuurt fotocollage van de SP


Huren op Maat

Zodra een huurwoning leegkomt, bepaalt de corporatie de huurprijs naar marktwaarde niveau. Die verschilt per regio. In een ontspannen woningmarkt in bijvoorbeeld Zeeland of Drenthe ga je veel minder huur betalen dan in een gespannen huurmarkt als die in Amstelveen.

Huurders met een midden inkomen betalen het volle pond, huurders met een bescheiden inkomen krijgen korting. Zodra het inkomen stijgt, wordt de korting minder. Om de korting te kunnen aanpassen wordt het inkomen van de huurder jaarlijks door de corporatie gecontroleerd.

Voor de SP betekent Huren op Maat een extra belasting voor de huurder met een middeninkomen terwijl de villasubsidies ongemoeid blijven. Voor de SP niet acceptabel. Het werkelijke probleem is het tekort aan sociale huurwoningen. In deze sector moet gebouwd worden. De gevolgen van dit college beleid word pijnlijk zichtbaar in de Operabuurt. Naar aanleiding van meldingen over jarenlange leegstand in de Operabuurt is de SP op onderzoek uit gegaan.

Wat blijkt:



  • 16 stuks gerenoveerde sociale huurwoningen staan op dit moment leeg. Van een half jaar tot maar liefst 4 jaar volgens de omwonenden.

  • Huren worden opgetrokken tot boven € 1100,--

  • Deze woningen worden daarmee onttrokken aan de voorraad sociale huurwoningen.

  • Wachttijden voor sociale huurwoningen zullen hierdoor nog langer worden.

  • Huurders  hebben al meer dan 15 jaar moeten wachten op de renovatie van hun woning


Dit alles strookt dan weer niet met het college programma, waarin het college beloofd de kernvoorraad op peil te houden. SP wil daarom opheldering van zowel het college als de woningbouwcorporatie “Eigen Haard”



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.