Bijgewerkt: 25 mei 2024

Vroege bloei van de kersenbloesem in Amstelveen

Nieuws -> Natuur

Bron: Amstelveenweb
19-03-2024

Vroege bloei van de kersenbloesem in het Amsterdamse Bos te Amstelveen

In oktober 2000 schonk The Japan Women's Club in Amstelveen 400 kersenbloesembomen aan de bevolking van Nederland, ter gelegenheid van de 400-jarige betrekkingen tussen Japan en Nederland. Sinds die tijd organiseerde de Japanse Ambassade in Den Haag, samen met een aantal organisaties, waaronder The Japan Women's Club, elk jaar in april een 'hanamimatsuri' (Cherry Blossom Festival) in het Kersenbloesempark in het Amsterdamse Bos in Amstelveen.


Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2024)

Via de Bamboebrug kan men het Bloesempark bereiken en aan het eind
krijg je een mooi overzicht over het park, zie volgende foto


Amstelveen

(Amstelveenweb.com - 2024)

Gelukkig is het prachtig weer en alle aanwezigen genieten van de mooie kersenbloesems

Hoewel het grootschalige festival in het kersenbloesempark in 2019 werd gestopt, groeien de bomen nog steeds en de duizenden bezoekers vieren daar het begin van de lente. In Japan is het traditie om met familie en vrienden onder de bloeiende kersenbomen te picknicken en ook in het Amstelveense Bloesempark wordt dat gedaan. Bloemen - en de natuur in het algemeen - hebben in Japan een symbolische betekenis. De kersenbloesem staat voor een nieuw begin, maar verwijst tegelijkertijd naar de vergankelijkheid van het leven.


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2024)

Op de boomstammen groeien ook de kersenbloemen

In deze reportage kunt u genieten van de foto’s en de video van die redactieleden van Amstelveenweb.com hebben gemaakt op maandagmiddag 18 maart 2024. Het was een prachtige lentedag in het zonovergoten Kersenbloesempark waar enorm veel mensen genoten van de bloei van de prachtige bloemen in de kersenbomen. Vaak is het maar een paar dagen want zodra de wind opsteekt, waaien de bloemblaadjes binnen een paar dagen van de bomen. Honden waren niet toegestaan in het park, maar daar hadden veel mensen lak aan.


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2024)

Iedereen geniet van het begin van de lente.....


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2024)

.... en veel mensen hebben hun broodjes meegenomen om onder de bomen te picknicken

De kersenbloesem, of sakura, is de bloem van bomen in Prunus onderklasse Cerasus. "Sakura" verwijst meestal naar bloemen van sierkersenbomen, zoals cultivars van Prunus serrulata, en niet naar bomen die worden gekweekt voor hun fruit (hoewel deze ook bloesems hebben). Er wordt beschreven dat kersenbloesems een vanille-achtige geur hebben, die voornamelijk wordt toegeschreven aan coumarine.


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2024)

In het midden van het park kunnen de mensen even bijkomen van de wandeling tussen de bomen

Wilde soorten kersenbomen zijn wijd verspreid, voornamelijk op het noordelijk halfrond. Ze komen veel voor in Oost-Azië, vooral in Japan, waar ze worden verbouwd en veel variëteiten voortbrengen. De wilde Himalaya-kers, Prunus cerasoides, wordt gevonden in Zuid-Azië, Zuidoost-Azië en delen van China, en wordt ook verbouwd. Het Japanse woord sakura
(桜 of 櫻; さ く ら of サ ク ラ) kan zowel de boom als zijn bloemen betekenen (zie 桜). De kersenbloesem wordt beschouwd als de nationale bloem van Japan en staat centraal in de gewoonte van hanami (bloemen kijken).


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2024)

Nog een laatste blik op de prachtige bomen en dan gaat een ieder weer via de bamboebrug
naar de parkeerplaats van de fiets of de auto


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.