Bijgewerkt: 17 juni 2024

Vrijheidslezing 2018 in Aalsmeer

Nieuws -> Aalsmeer

Bron: Constantijn Hoffscholte
18-04-2018

Voor het vierde jaar op rij organiseren de Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer en het Boekhuis rond Bevrijdingsdag op maandag 7 mei 2018 een Vrijheidslezing die verleden en heden met elkaar verbindt. Na Alexander Münninghoff, Margriet Brandsma en Peter Hein is het woord dit jaar aan historicus Ewoud Kieft. Hitler, het nazisme, Mein Kampf: elke dag wordt er honderden keren naar verwezen, in opiniestukken en verhitte Twitter-discussies, vaak meer als scheldwoorden dan dat we ze proberen te begrijpen als onderdelen van onze eigen Europese geschiedenis.

De meest confronterende vragen over de opkomst van het nazisme worden vaak liever vermeden. Hoe heeft de nazipartij in de jaren 1920 en 1930 zoveel aanhang kunnen krijgen? Wat zagen miljoenen Europeanen in Hitler en zijn ideeën? Om deze vragen te beantwoorden besloot historicus en schrijver Ewoud Kieft Mein Kampf minutieus door te spitten. De antwoorden brachten hem tot een persoonlijke confrontatie met Hitlers ideeën, waarbij geschiedenis en actualiteit samenkomen.

Foto Amstelveen
(Foto Jelmer de Haas - 2018)

Historicus, schrijver en muzikant Ewoud Kieft (1977)


Ewoud Kieft is schrijver, historicus en muzikant. Hij schreef een proefschrift over het Oorlogsenthousiasme van 1914. Zijn boeken werden genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de AKO Literatuurprijs. NRC verkoos hem tot een van de toonaangevende schrijvers van 2017. Hij werkt momenteel aan zijn eerste roman, over de rol van kunstmatige intelligentie in de nabije toekomst.

In april 2017 verscheen van Kieft ‘Het verboden boek – Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme’. Kieft oogstte lovende recensies voor zijn diepgravende analyse. ‘Ewoud Kieft las het onleesbare Mein Kampf en schreef er een juist heel leesbaar boek over’, aldus Vrij Nederland. ‘Ingenieuze verklaring van het gegeven dat nationaalsocialisme zoveel aanhang kreeg in Duitsland’, aldus NRC Next. Volgens het Historisch Nieuwsblad heeft Kieft ‘het in zich net zo'n succesvol publiekshistoricus te worden als Geert Mak’.

De lezing op maandag 7 mei 2018 vindt plaats in Buurthuis Hornmeer, Dreef 1 in Aalsmeer. Parkeren kan op het grote parkeerterrein aan de Dreef. Aanvang is 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. In de pauze zijn de boeken van Ewoud Kieft te koop bij de stand van het Boekhuis. Entree: € 5,- per persoon. Kaarten reserveren kan bij het Boekhuis: boekhuis@boekenhof.nl , tel. 0297-324454 of in de winkel aan Zijdstraat 12 1431 EC  AalsmeerAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.