Bijgewerkt: 29 maart 2024

Vragen over het niet doorgaan van de traditionele Kerstsamenzang 2022

Nieuws -> Politiek

Bron: VVD, D66, PvdA en GVA
15-12-2022

Tijdens de gemeenteraadsvergadering op 14 december 2022 namens de fracties van de VVD, D66, PvdA en GVA heeft Jet Smit fractievoorzitter van VVD-Amstelveen de volgende vragen gesteld aan het College B en W:

De traditionele Kerstsamenzang op Kerstavond in het Oude Dorp is een evenement, waar jaarlijks zo'n 1.500 mensen op af komen. Onder het genot van een hapje en een drankje worden o.a. gezamenlijk kerstliederen gezongen op het Dorpsplein. Het is een moment van verbinding en gezelligheid en levert daarmee een belangrijk aandeel aan het gevoel van saamhorigheid en verbinding in onze stad.

Foto Amstelveen
(Foto VVD-Amstelveen - 2022)

Jet Smit fractievoorzitter van VVD-Amstelveen

Tot onze spijt lazen wij op de website van Amstelveenz afgelopen maandag dat helaas ook dit jaar de Kerstsamenzang niet zal plaatsvinden. Was het in 2020 en 2021 corona dat roet in het eten gooide, dit jaar bleek dat het bestaande draaiboek voor dit evenement van 2019 niet meer aan de eisen van veiligheid en reiniging voldeed. Vreselijk jammer. Gelet op het bovenstaande hebben wij de volgende vragen:

1. Is het college het met ons eens dat het jammer is dat de samenzang niet door kan gaan als gevolg van onduidelijkheid over de voorwaarden van een vergunning?

2. Ondersteunt het college de Kerstgedachte dat tradities zoals de Kerst samenzang, verbinding, compassie en samenhang bevorderen en dat regels soms dienend moeten zijn en niet een doel op zich?

3. Ziet het college kans om op relatief korte termijn de ondernemers van de BIZ Oude Dorp te ondersteunen bij het aanpassen van het draaiboek voor de samenzang, zodat er een vergunning afgegeven kan worden en de samenzang in 2023 weer zonder problemen kan worden georganiseerd?

4. Kan het college er daarbij voor zorgen dat de vergunning die voor dit evenement afgegeven wordt in principe langjarig is, en alleen bij grote wijzigen in een programma opnieuw aangevraagd moet worden?

5. En is het ook mogelijk dat het college er voor zorgt dat er op dezelfde manier omgegaan wordt met het verlenen van vergunningen voor andere jaarlijks terugkerende evenementen in het Amstelveen?

Terugblik: In 2011 besloten ondernemers in het Oude Dorp van Amstelveen wat groter uit te pakken met de samenzang, al jarenlang een geliefd kerstmoment onder Amstelveners. Met kaarsen, chocolademelk, glühwein en tekstvellen zingen jong en oud gezamenlijk kerstliederen in een authentieke sfeer. Meestal verzamelen ongeveer duizend Amstelveners zich op het Dorpsplein. In 2011 waren er voor het eerst meer professionele optredens in het dorp, omdat vanuit een aantal ondernemers de wens bestond de samenzang groter te maken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Op de foto is de Kerstsamenzang te zien op 24 december 2011 in het Oude Dorp van Amstelveen

Dat was voor zowel ondernemers als gemeente een kostbare aangelegenheid, die bovendien een lange(re) voorbereidingstijd vergde. Wethouders Herbert Raat en John Levie waren in overleg met de organisatie tot de conclusie gekomen, dat het oude vertrouwde traditionele karakter van de samenzang in 2011 het best bij de samenzang paste.

Ze waren blij, dat de samenzang gewoon doorgang vond. 'De samenzang is een fantastisch Amstelveense traditie' - zo lieten de wethouders in koor weten.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.