Bijgewerkt: 8 augustus 2022

Voorverpakte vleeswaren Versunie mogelijk besmet met listeriabacterie

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Rijksoverheid
04-10-2019

Belangrijke veiligheidswaarschuwing gesneden voorverpakte vleeswaren Versunie. Versunie is door de leverancier van de Versuniek en Meesterhand vleeswaren geïnformeerd dat de productielocatie van deze gesneden voorverpakte vleeswaren mogelijk besmet is met een listeriabacterie. Als gevolg daarvan neemt Versunie de maatregel om per direct deze merken vleeswaren uit de schappen te halen. Versunie vraagt klanten om deze vleeswaren niet te consumeren en terug te brengen naar één van haar winkels.

Het consumeren van de genoemde producten kan een gevaar vormen voor de gezondheid. Vooral bij zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem. Mensen die vragen hebben over hun gezondheid wordt aangeraden om contact op te nemen met hun huisarts. Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De kans op besmetting met listeria is klein, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen omdat het bij die groep kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Listeria is vooral te vinden in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten. Voor meer informatie kunnen klanten contact opnemen met de klantenservice van Versunie via (072) 576 35 00 of info@versunie.nl Download 'Belangrijke veiligheidswaarschuwing gesneden voorverpakte vleeswaren Versunie' PDF document | 3 pagina's 1195 kB. Terugroepactie vleeswaren Offerman (pdf 2 pagina’s). Lees ook de waarschuwing Van Tol retail

Listeria? Listeria monocytogenes is de soort ziekteverwekkende bacteriën die de infectielijsteriose veroorzaakt. Het is een facultatieve anaërobe bacterie, die in staat is te overleven in de aanwezigheid of afwezigheid van zuurstof. Het kan groeien en zich voortplanten in de cellen van de gastheer en is een van de meest virulente door voedsel overgedragen pathogenen, met 20 tot 30% van de door voedsel overgedragen listeriose-infecties bij personen met een hoog risico.

Verantwoordelijk voor naar schatting 1.600 ziekten en 260 sterfgevallen per jaar in de Verenigde Staten, staat listeriose op de derde plaats in het totaal aantal sterfgevallen onder de bacteriële ziekteverwekkers die door voedsel overgedragen worden, met een sterftecijfer dat zelfs hoger is dan Salmonella spp. en Clostridium botulinum. In de Europese Unie volgt listeriose een opwaartse trend die in 2008 begon, met 2.161 bevestigde gevallen en 210 gerapporteerde sterfgevallen in 2014, 16% meer dan in 2013. De sterftecijfers voor listeriose zijn ook hoger in de EU dan voor andere door voedsel overgedragen pathogenen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.