Bijgewerkt: 25 juni 2024

Voorstelling van Theatergroep Plankgas op Wester-Amstel

Nieuws -> Wester-Amstel

Bron: Vrienden van Wester-Amstel
08-01-2018

Theatergroep Plankgas over de vrouwen van Willem van Oranje. In het nieuwe jaar gaan we terug naar een oudere tijd: die van Willem van Oranje (1533-1584). Die heeft vier vrouwen versleten, of kan je dat niet zo zeggen? En heeft hij echt gezegd, nadat hij dodelijk was verwond: 'Mon dieu, mon dieu, ayez pitié de moi et de mon pauvre peuple?' ('Mijn God, heb medelijden met mij en met uw arme volk')

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2018)

Een schilderij van Adriaen Thomasz Key uit 1580 van Willem I. (1533 - 1584), graaf van Nassau-Dillenburg, beter bekend als Willem van Oranje, of onder zijn bijnaam Willem de Zwijger vaak Vader des vaderlands genoemd, was aanvankelijk stadhouder (plaatsvervanger) voor de regerend heer der Nederlanden. Hij begon zijn loopbaan in dienst van de Rooms-Duitse keizer Karel V. Meningsverschillen met Karels opvolger Filips leidden uiteindelijk tot de Tachtigjarige Oorlog tussen 1568-1648 tegen het Spaanse Rijk onder koning Filips II, landsheer der Nederlanden


Theatergroep Plankgas is een groep die begonnen is 'tussen de schuifdeuren' en daar graag nog steeds mag spelen. Zij brengen het verhaal op de planken van een voorvader van onze eigen Willem-Alexander. Hoe was deze man? En hoe zat dat met die vrouwen? Zondag 14 januari 2018 15.00 uur buitenplaats Wester-Amstel Amsteldijk-Noord 55 1183 TE Amstelveen Entree: gasten € 8,50, donateurs € 6. Koffie en thee gratis voor aanvang. Reserveren:  literair@wester-amstel.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.