Bijgewerkt: 11 juni 2023

Voorlichting inbraakpreventie in het Stadshart

Nieuws -> Politie

Bron: Amstelveenweb / Gemeente Amstelveen
16-10-2010

De gemeente Amstelveen startte op vrijdagochtend 15 oktober 2010 een extra voorlichting over inbraakpreventie in het Stadshart Amstelveen tijdens de weekmarkt. Medewerkers van de gemeente en politiemensen gaven tips en adviezen om inbraak en insluiping in de woning te voorkomen.

Burgemeester Jan van Zanen was ook aanwezig bij een informatiekraam, waar allerlei flyers en boekjes over inbraakpreventie te vinden waren. Het was ook mogelijk om een gratis veiligheidsscan voor een woning te winnen. Meer informatie: www.amstelveen.nl/veilig .

Burgemeester Van Zanen vertelde over, hoe belangrijk het is om de bewoners goed te informeren over inbraakbeveiliging: “Politie en justitie boeken steeds meer goede resultaten, wat opsporing en onderzoek betreft, maar ik ben nog niet tevreden over de cijfers en uit alles blijkt, dat het helpt, als mensen bewust zijn van de mogelijkheden en maatregelen en daarmee helpen ze ons ook. Dan help je zelf mee, door schade en ellende te voorkomen.

Inbraak Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Bij de kraam kregen veel Amstelveners bruikbare informatie in verband met inbraakpreventie


Deur op slot

Uit cijfers blijkt, dat van 20-25 % van de woninginbraken, als de mensen gewoon hun deur op slot hadden gedaan, er niets was gebeurd. Ik ken natuurlijk ook de omgekeerde gevallen, dat de mensen van hun huis een fort hebben gemaakt en dan iemand op klaarlichte dag binnenkomt. Die zijn niet tegen te houden, maar als ik de cijfers met 20-25% kan laten dalen, is dat goed voor iedereen.

Inbraak Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Burgemeester Jan van Zanen in gesprek met hoofdinspecteur Rutger Hendriksen, wijkteamchef Amstelveen-Noord van de Politie Amsterdam-Amstelland


Vervolgens vertelde Rutger Hendriksen hoofdinspecteur, wijkteamchef Amstelveen-Noord van de Politie Amsterdam-Amstelland: “De afkomst van de professionele inbrekersbendes is zeer gemengd, want ze komen overal vandaan, zoals uit Groningen, Rotterdam, Hengelo, Utrecht, maar ook uit de Bijlmer.

Het is een bekend fenomeen tijdens een crisis, dat als het met de economie slecht gaat, er dan veel inbraken worden gepleegd. Het is zo, dat de inbrekers Amstelveen niet hebben ontdekt, maar ze ’s ochtends bepalen, waar ze ’s avonds gaan inbreken. Maar er zijn tussen natuurlijk ook amateurs, zoals wij vorige week vier jongens hebben aangehouden, die dichtbij uit de buurt komen, dus het is een gemengd beeld.

80 aanhoudingen

Alles, wat wij hebben, gaan wij inzetten tegen woninginbraken, dus Amstelveen is heel goed bediend. Wij werken samen met het districtelijke inbrakenteam en hun werkterrein is van Amsterdam-Zuid tot Uithoorn.

Uit het hele gebied worden agenten aangetrokken om inbrekers op te sporen, dus er zijn meer mensen, dan normaal gesproken in Amstelveen actief zijn. In het algemeen zijn de burgers van Amstelveen erg alert op wat ze zien en wij worden vaak gebeld met hele goede tips. Ook zijn er mensen, die ons helpen met aanhoudingen. Als je naar vorig jaar kijkt, dan hadden wij in de hele district 20 met inbraak gerelateerde aanhoudingen en het zijn er op dit moment 80! Dat is dus een forse toename!”

Inbraak Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Bij de kraam staan ook politiemensen, die de Amstelveners concrete tips kunnen geven over anti-inbraak maatregelen in een woning


Meer dan 100 camera’s

Burgemeester Jan van Zanen heeft gesproken over hoe belangrijk cameratoezicht is vanuit veiligheidsoogpunt: “Wij hebben in Amstelveen meer dan 100 camera’s overal, privé, in woonhuizen, in winkelstraten, in de winkels zelf, op alle GVB stations, P60, noem maar op, het barst van de camera’s. Politie en justitie mogen voor opsporing ook de opgenomen beelden gebruiken in verband met woninginbraken.

Tenslotte heb ik de bevoegdheid gekregen twee jaar geleden, om videocamera’s in de openbare ruimte te installeren, maar dat is een kostbare aangelegenheid. Dus zei ik: 'Jongens, jullie schrijven het in de politieke agenda, maar ik moet ook het geld voor hebben!' Ik ga dat begin volgend jaar doen, maar het is erg ingewikkeld met al die techniek.

Het zal zeker helpen, maar als ik in elke wijk bij potentiële gebouwen een camera zou installeren, dan zijn wij 6 miljoen verder. Maar het helpt wel, want er is altijd bijvangst. De camerabeelden helpen het politiewerk enorm.”

Met het geven van extra voorlichting wil de gemeente bewoners van Amstelveen stimuleren om veiligheidsmaatregelen te treffen aan hun woning. De maatregelen zijn vaak heel simpel, zoals buitenverlichting gebruiken, de deur op slot, maar goede contacten met de buren helpt ook. Kijk ook op de website: Politiekeurmerk veilig wonen Download: Voorkom inbraak (pdf)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.