Bijgewerkt: 9 juni 2023

Voorkomen van bankhelpdeskfraude

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL/ING/NVB
09-04-2022

Fraude door nepbankmedewerkers is de afgelopen jaren explosief gestegen. Het aantal slachtoffers is van 2020 tot 2021 bijna verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van de banken. De politie, banken en telecombedrijven doen er alles aan om bankhelpdeskfraude aan te pakken. Maar hoe kun jij het zelf herkennen en wat moet je dan doen?- meldt Politie Nederland.

Wat is bankhelpdeskfraude? Bij deze oplichtingstruc bellen fraudeurs mensen thuis op en doen zich voor als bankmedewerkers. De slachtoffers kunnen in het beeldscherm van hun telefoon soms het daadwerkelijke nummer van de bank zien. De oplichters hebben gedetailleerde gegevens van slachtoffers, zoals rekeningnummers. Ze maken het slachtoffer wijs dat hun bankrekening niet meer veilig is. Slachtoffers krijgen daarna de vraag om zelf hun hele banksaldo met één of meer overboekingen zogenaamd ‘veilig te stellen op een kluisrekening’. Dat is uiteraard een rekening van de oplichter. In andere gevallen komt er zogenaamd iemand van de bank de pinpas ‘met spoed’ bij hen thuis ophalen en wordt de pincode ontfutseld. Daarna wordt het geld snel weg gepind.Hoe herken ik bankhelpdeskfraude?  • Een bank zal nooit jouw saldo vragen, ook niet als controlevraag.

  • Een bank zal je nooit vragen om geld over te maken naar een andere rekening, ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’. Zulke rekeningen bestaan niet.

  • Jouw bank zal je nooit onder druk zetten zo snel mogelijk te handelen. Een bank heeft namelijk zelf de mogelijkheid om een rekening te blokkeren als dat nodig is.

  • Komt een leidinggevende aan de lijn? Let op, dat is ook een oplichter die in het complot zit.


Wat kan ik doen als ik zo’n telefoontje krijg? Verbreek de verbinding. Bel dan zelf je bank via een algemeen bekend nummer en wacht tot je iemand aan de lijn krijgt. Dan kun je zelf controleren of datgene wat is verteld wel klopt.

Wat moet ik doen als ik al slachtoffer ben van bankhelpdeskfraude? Doe altijd aangifte bij de politie. Dat kan bijvoorbeeld via 0900 - 8844. Meer informatie over aangifte doen van deze en andere cyberdelicten? Kijk op www.politie.nl Bel ook direct je bank. Zowel ter voorkoming van (vervolg)schade, als voor het aanvragen van mogelijke compensatie.

Wat doet de politie eraan? Banken, telecombedrijven en opsporingsdiensten werken steeds intensiever samen om bankhelpdeskfraude tegen te gaan. Zo zijn de afgelopen maanden na langdurende rechercheonderzoeken enkele bendes opgerold.  En banken hebben besloten de schade bij slachtoffers te vergoeden. In 2021 gebeurde dit in 92 % van de gevallen. Meer informatie vind je op de website van je bank.

Fraudeurs en oplichters worden steeds slimmer. Ze bedenken continu nieuwe vormen van fraude en passen hun handelswijze steeds aan. Belangrijk is dat je weet hoe je de verschillende vormen van oplichting én fraude herkent. En dat je weet hoe jij je kan beschermen.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken doordat de werkwijze van criminelen verschuift naar fraudevormen, waarbij de klant wordt overgehaald om zelf geld over te maken is de totale schade voor banken van fraude in het betalingsverkeer in 2021 gestegen. Zo steeg de schade als gevolg van bankhelpdeskfraude naar 47,6 miljoen euro. De schade van andere vormen van fraude zoals phishing en schade als gevolg van gestolen bankpassen daalde juist in 2021. De totale schade door verschillende vormen van fraude in het betalingsverkeer is in 2021 gestegen van bijna 50 miljoen euro in 2020 naar 62,5 miljoen euro.

Welke vormen van fraude zijn er? Bank-aan-huis-oplichting Oplichting na online verkoopadvertentie op 2de-hands site Beleggingsfraude Spoofing (bankhelpdeskfraude) Phishing Oplichting via social media (hulpvraagoplichting) Datingfraude Helpdeskfraude Online aankoop niet ontvangen Malware Diefstal en skimming van je Betaalpas of Creditcard  Meer artikelen over fraude en oplichting lees je hier

Uitvoerige informatie over bankhelpdeskfraude en andere vormen van fraude is te vinden op websites van banken en op veiligbankieren.nl. Alhoewel banken niet aansprakelijk zijn voor de schade als een betaling door de klant zelf is gedaan besloten banken eind 2020 om de schade bij bankhelpdeskfraude onder voorwaarden uit coulance te vergoeden. Aanleiding voor die beslissing is dat er bij deze vorm van fraude misbruik wordt gemaakt van het vertrouwen dat klanten in hun bank hebben, doordat het telefoonnummer of de naam van de bank worden misbruikt. In 2021 werd de schade door bankhelpdeskfraude in 92% van de gevallen vergoed. Het is daarbij wel belangrijk dat slachtoffers aangifte doen van fraude bij de politie.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.