Bijgewerkt: 22 juli 2024

Voor 1 euro per dag parkeren in Amsterdam

Nieuws -> Amsterdam

Bron: Gemeente Amsterdam
02-11-2011

Vier keer meer P+R voor veel minder geld

Besparing van € 60 miljoen redt in één klap De Rode Loper

Het college van B en W van Amsterdam heeft ingestemd met een nieuwe P+R-aanpak. Hierdoor krijgt Amsterdam er geen 2.000 maar 6.600 P+R-plekken bij. De geplande verhoging van een kaartje naar € 10,- per dag gaat niet door: een kaartje wordt € 1 exclusief OV.

Tegelijkertijd bespaart de stad eenmalig € 60 miljoen en jaarlijks € 700.000,-. Van een deel van de eenmalige besparing wordt in één klap De Rode Loper gefinancierd. Dat is de wandelpromenade (Damrak, Rokin, Vijzelstraat, Ferdinand Bolstraat) boven de Noord/Zuidlijn van het Centraal Station naar de Pijp.

P+R (Parkeren+Reizen) is populair. Dit jaar parkeren 484.000 auto's op één van de zeven P+R-parkeerterreinen nabij de ring A10. Bezoekers reizen vandaar de stad in met het openbaar vervoer of een gehuurde fiets. Daarmee houdt P+R de binnenstad bereikbaar, maar de stad ook voor autobezitters gastvrij. P+R-gebruikers bezoeken vrienden en familie of bezoeken de binnenstad. Ze geven per auto gemiddeld € 115,- uit aan attracties, in winkels en horeca.

‘Het verbeteren van de bereikbaarheid van Amsterdam zonder extra verkeersdruk in de binnenstad blijft ons doel. Maar we kunnen met deze aanpak veel meer doen voor veel minder geld. Maximaal effect per euro. De Amsterdammer én de bezoeker aan onze stad worden hier beter van', zegt verantwoordelijk wethouder Eric Wiebes (Verkeer).


Grotere kaart weergeven P+R bord boven de rijksweg A2, bij de afslag naar de Amsterdam ArenA

Voornaamste maatregelen

Onderscheid tussen doelgroepen. P+R-bezoekers die na 10 uur arriveren, betalen € 1,-. In de spits betalen forenzen € 8,- exclusief OV-kaartjes. Dit zorgt voor betere spreiding van verkeer en trekt extra bezoekers naar de stad. Van de huidige P+Rgebruikers is 44% spitsreiziger. Het is de bedoeling dat zij meer gebruik gaan maken van een regionale P+R waardoor de verkeersdruk op de A10 in de spits minder wordt.

Slim uitbreiden van P+R met maximaal 6.600 goedkope parkeerplaatsen door:

- dubbelgebruik van bestaande parkeerlocaties, zoals bij de RAI (als er geen evenementen zijn), de VU (in weekenden als poliklinieken dicht zijn) en Schiphol (buiten vakantieperiodes). Gebruik van deze bestaande parkeerplaatsen is veel goedkoper dan de investeringskosten van € 47.000,- per plek (gebouwde voorziening) die stonden gepland. De gemeente is in overleg met de genoemde partijen.

- Extra ruimte creëren waar P+R goed gebruikt wordt en/of de vraag toeneemt: P+R Noord realiseren bij eindhalte Noord/Zuidlijn en P+R Station Sloterdijk uitbreiden. Dit gebeurt op beide plekken met een simpel parkeerterrein op maaiveldniveau.

Naar voorbeeld van regionale P+R-terreinen en bijna alle P+R-terreinen in West-Europa worden de gratis OV-kaartjes afgeschaft. Een bezoek aan het centrum van Amsterdam is voorwaarde om voor het P+R-tarief in aanmerking te komen. De controle wordt geautomatiseerd. De gemeente maakt afspraken met het GVB over een gereduceerd OV-tarief. De gemeente gaat Park+Bike (fietsverhuur op sommige P+R-terreinen) niet meer zelf exploiteren, maar aan marktpartijen overlaten.

Ook komt er een proef waarbij Amsterdammers die op de wachtlijst voor een parkeervergunning staan tegen het P+R-daltarief gebruik kunnen maken van P+Rvoorzieningen waar capaciteit beschikbaar is (Gaasperplas, World Fashion Centre, Zeeburg). 1.200 Amsterdammers hebben aangegeven hier belangstelling voor te hebben.

Financiën

Vanuit het Programakkoord en het VGS-budget (Voorrang voor een Gezonde Stad) is € 70 miljoen beschikbaar voor P+R. Met het oude P+R-beleid dreigde het exploitatietekort van € 1,6 miljoen per jaar te verdrievoudigen. Nu wordt jaarlijks € 700.000,- bespaard. Met de nieuwe aanpak wordt daarnaast slechts € 10 miljoen geïnvesteerd in uitbreiding en bespaart Amsterdam dus € 60 miljoen.

Van die besparing wordt onder andere het ongedekte deel van De Rode Loper (à € 22,5 miljoen) gefinancierd. De financiering van De Rode Loper was tot nu toe erg onzeker, maar vurig gewenst door ondernemers en bewoners langs de Noord/Zuidlijn. Ook komt er geld vrij voor een verkeersmanagementsysteem in Zuidoost. De gemeente Amsterdam verwacht, dat het automatiseren van de kaartverkoop op 1 september 2012 klaar is en dat de nieuwe tarieven voor P+R dan ingevoerd kunnen worden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.