Bijgewerkt: 22 april 2024

VodafoneZiggo verhoogt internetsnelheid voor consumenten en bedrijven

Nieuws -> Internet

Bron: VodafoneZiggo/Amstelveenweb/Internethunter.nl
26-03-2019

VodafoneZiggo gaat in april 2019 de internetsnelheid voor ruim 2,4 miljoen consumenten en 130.000 bedrijven fors verhogen. Particuliere klanten met een Start, Complete of Max-pakket krijgen 25 procent meer downloadsnelheid tot 500 Megabit per seconde (Mbit/s). Bij zakelijke klanten met Complete of Max gaat deze met 20 procent omhoog tot maar liefst 600 Mbit/s. In totaal krijgen 2,5 miljoen klanten een flinke hogere snelheid. 'Wij bouwen volop aan het netwerk van de toekomst met technische innovaties en een hogere internetsnelheid die we doorgeven aan onze klanten' - aldus Marcel de Groot, directeur consumentenmarkt van VodafoneZiggo. De hoogste downloadsnelheid voor consumenten met een Max-pakket komt na deze verhoging op 500 Mbit/s. Ook de uploadsnelheid van Start en Complete bij consumenten gaat 25 procent omhoog.

Het door ondernemers meest gekozen pakket Complete stijgt 20 % naar een downloadsnelheid van 300 en het Max-pakket zelfs naar 600 Mbit/s. Uit onderzoek blijkt dat de meeste klanten ruim voldoende hebben aan de relatief hoge uploadsnelheid van 40-50 Mbit/s. Voor bedrijven met het Start-pakket blijft de snelheid gelijk. Het instellen van de hogere snelheid vindt stapsgewijs plaats in een periode van vier weken. In de tweede week van april start Ziggo met het op afstand resetten van modems, waarna abonnees automatisch de nieuwe snelheid hebben. Klanten kunnen vanaf half april ook zelf hun modem resetten en krijgen dan meteen de nieuwe snelheid. In een zeer beperkt aantal regio’s is het overigens mogelijk dat klanten de verhoogde internetsnelheid nog niet in alle gevallen ervaren. Dit houdt verband met de regionale omschakeling van analoge naar digitale tv om daarmee bandbreedte vrij te spelen voor internet. De snelheidsverhoging heeft geen impact op de huidige abonnementstarieven.

Foto Amstelveen
(Bron VodafoneZiggo - 2019)

Internetsnelheden per pakket vanaf half april 2019 bij VodafoneZiggo (upload/download in Mbit/s)


Naar 1 Gigabit per seconde. De aangekondigde snelheidsverhoging past in de ambitie van Ziggo om 1 Gigabit per seconde via het landelijke glas-coaxnetwerk te realiseren. Hiertoe werd in Utrecht al een geslaagde proef uitgevoerd met de toepassing van DOCSIS 3.1. Dit is de nieuwste standaard voor het leveren van internetdata-, spraak- en videodiensten via het bestaande glas-coaxnetwerk. De stad Utrecht zal vanaf 2020 als eerste overgaan op deze snelheid, waarna de rest van Nederland binnen twee jaar volgt.

Snel internet in Amstelveen? In opdracht van de gemeente Amstelveen is in de 2de helft van 2017 een onderzoek uitgevoerd naar de digitale bereikbaarheid van Amstelveen. Verglazing van het bestaande kabelnetwerk was een belangrijk speerpunt uit de Economische Agenda die in 2016 door de gemeenteraad is vastgesteld. Maaike Veeningen (D66) wethouder Economische Zaken vertelde toen: 'Goede digitale connectiviteit is een belangrijk concurrentievoordeel voor Amstelveen. Het beïnvloedt de keuze van een bedrijf om zich al dan niet in onze stad te vestigen. Ook voor inwoners is het belangrijk om gebruik te kunnen maken van online-mogelijkheden en slimme diensten. Snel internet is een basisbehoefte en een randvoorwaarde voor een succesvolle doorontwikkeling van de stad.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De verlichte Brasserie Paardenburg in oktober 2018


In februari 2019 was een bijeenkomst in restaurant Paardenburg in Amstelveen onder leiding van Rob Ellermeijer (VVD) wethouder Media met de uitkomst: 'De gemeente wil voor de landelijke buitengebieden een snel internet, maar de huishoudens daar moeten er naar schatting van € 12,50 tot € 17,50 per maand extra voor gaan betalen. De aanleg moet overigens door providers worden geregeld, maar de gemeente wil met die marktpartijen onderhandelen. Daarvoor is het volgens hem noodzakelijk dat men op minimaal de helft van de 1302 adressen in het ‘projectgebied’ interesse toont.'

Een paar jaar geleden woonden onze redactieleden in het centrum van Amstelveen, waar zij het met een 30 Mbit/sec verbinding van KPN moesten doen, want KPN wenste niet om andere technologie te gebruiken, zoals Data Over Cable Service Interface Specification (DOCSIS 3), of glasvezel. Nu hebben zij een Ziggo-account met een 200 Mbit verbinding, inderdaad met DOCSIS 3. Het kan nog sneller maar dat is een stuk duurder en met 200 Mbit werkt het voor de website en alle aanverwanten prima. In de nieuwbouwflats aan de rand van Amstelveen is al standaard glasvezel ingebouwd en de bewoners kunnen 500 Mbit verbinding bereiken, maar de vraag blijft of veel mensen dit willen, want dat is ook niet gratis. Vanaf half april 2019 wordt het van de 200 Mbit = 250 Mbit en dat is wel plezierig.

Slechts 10% van de woningen in de gemeente Amstelveen heeft op dit moment toegang tot glasvezel internet. Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Stratix dat jaarlijks onderzoek doet naar de breedbanddekking in Nederland. Hiermee loopt Amstelveen en omgeving flink achter op het landelijk gemiddelde van 38%. Stratix verwacht dat de komende 2 jaar alle woningen in het buitengebied worden aangesloten op glasvezel. Het stedelijk gebied laat nog wat langer op zich wachten. 'De noodzaak voor een snelle en stabiele internetverbinding is in deze buitengebieden een stuk groter dan in stedelijke gebieden' -stelt vergelijkingswebsite Internethunter.nl. 'De huidige internetverbinding - vaak ADSL - is simpelweg niet snel genoeg voor onze huidige mediaconsumptie.' Alleen vorig jaar kregen al 150.000 huishoudens in het buitengebied een glasvezelaansluiting.

De aanleg van nieuwe glasvezelaansluitingen gaat in het stedelijk gebied een stuk trager. Dat komt omdat de noodzaak hier een stuk kleiner is. De huidige kabelaansluiting is vaak snel genoeg, waardoor de roep om glasvezel minder aanwezig is. Experts denken dat het nog wel 10 jaar kan duren voordat ook de stedelijke gebieden volledig om zijn naar glasvezel.

DOCSIS 3.1? Data Over Cable Service Interface Specification (DOCSIS /ˈdɒksɪs/) is een internationale telecommunicatiestandaard die het mogelijk maakt om gegevensoverdracht met hoge bandbreedte toe te voegen aan een bestaand kabeltelevisiesysteem (CATV). Het wordt door veel kabeltelevisie-exploitanten gebruikt om internettoegang (zie kabelinternet) aan te bieden via hun bestaande hybride glasvezel-coaxiale (HFC) infrastructuur. De versienummers worden soms voorafgegaan door eenvoudigweg 'D' in plaats van 'DOCSIS' (bijvoorbeeld D3 voor DOCSIS 3).

Aangezien de frequentietoewijzingsplannen verschillen tussen de Amerikaanse en Europese CATV-systemen, zijn de DOCSIS-normen eerder dan 3.1 aangepast voor gebruik in Europa. Deze wijzigingen zijn gepubliceerd onder de naam EuroDOCSIS. De verschillen tussen de bandbreedtes bestaan, omdat de Europese kabeltelevisie voldoet aan de PAL/DVB-C-normen van 8 MHz RF-kanaalbandbreedte en Noord-Amerikaanse kabeltelevisie aan de NTSC/ATSC-normen die 6 MHz per kanaal specificeren. De bredere kanaalbandbreedte in EuroDOCSIS-architecturen maakt het mogelijk om meer bandbreedte toe te wijzen aan het downstream datapad (naar de gebruiker toe).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.