Bijgewerkt: 15 mei 2021

Vochtproblemen in uw huis

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD-Amsterdam
14-12-2012

Winter. Lekker de verwarming hoog, De ramen en deuren houdt u goed dicht om tocht te voorkomen. Een comfortabel gevoel: zeker. Gezond: NEE! Vooral ’s winters sluiten veel mensen alles af. Ook roosters worden dicht gezet, of afgeplakt. Het gevolg is onder meer, dat het vocht de woning niet meer uit kan.

Vochtproblemen in huis

Iedere dag produceert u vocht in de vorm van waterdamp, doordat u kookt, wast, de was droogt, onder de douche gaat, zweet en ademhaalt. Per gezin wel ongeveer 10 liter per dag. Deze waterdamp slaat neer op ramen, muren, kozijnen en meubels, waardoor deze vochtig worden. Dit vochtprobleem herkent u aan schimmel, vochtplekken, afbladderende verf, rottend hout, bolstaande vloeren of langdurig beslagen ramen.

Wasgoed Amstelveen
(Foto GGD Amsterdam - 2012)

De wasgoed binnen drogen veroorzaakt vochtproblemen in de woning


Vocht en uw gezondheid

In een vochtige omgeving voelen schimmels en huisstofmijt zich goed thuis. Schimmels en huisstofmijt kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken zoals kortademigheid, benauwdheid, hoesten en chronische verkoudheid. Vooral mensen met astma of andere luchtwegproblemen kunnen gevoeliger zijn voor de aanwezigheid van schimmels en huisstofmijten.

Wat kunt u zelf doen om vochtproblemen te voorkomen of te verminderen?  • Ventileer 24 uur per dag. Houdt de roosters schoon en open. Zet kleine raampjes op een kier;

  • Staat de wind op een raam of rooster? Zet dit raam, of rooster dan tijdelijk minder ver open;

  • Zet extra ramen open, of de mechanische afzuiging hoger tijdens èn na het koken en douchen;

  • Maak de muren van de doucheruimte droog met een wisser zodat er zoveel mogelijk water in het doucheputje terecht komt;

  • Droog de was zoveel mogelijk buiten;

  • Houdt de temperatuur in huis, ook ’s nachts, op minimaal 15°C. Hierdoor verkleint u de kans, dat waterdamp neerslaat op de koudste plekken, vaak de muren van uw woning.

  • Ventileer extra bij gebruik van de geiser. Zeker als u een geiser heeft zonder afvoer.


GGD Amsterdam

De afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam houdt zich bezig met vochtproblemen in huis. Informatie vindt u op http://www.gezond.amsterdam.nl/milieu-gezondheid/milieu-huis/vocht-schimmels/ . U kunt ook contact met ons opnemen via e-mailadres [email protected] of telefoonnummer 020-555 5405.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.