Bijgewerkt: 5 december 2022

Vijftig kunstenaarsportretten in het Cobra Museum

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
28-04-2009


Vanaf 13 mei tot en met 14 juni 2009 toont het Cobra Museum in het prentenkabinet een fascinerende fotoserie van toonaangevende hedendaagse Nederlandse kunstenaars in hun atelier. De serie verschijnt per dezelfde datum in het prachtige begeleidende boek ‘Atelier’ met een introductietekst van Hans den Hartog Jager.

Atelier Amstelveen
(Hans de Bruijn - 2009)

De cover van het boek 'Atelier' vijftig kunstenaarsportretten van Hans de Bruijn


Fotograaf Hans de Bruijn is er in de afgelopen twee jaar in geslaagd om vijftig toonaangevende kunstenaars te portretteren. De foto’s gunnen de toeschouwer een blik op de werkruimtes van kunstenaars zoals Armando, Fiona Tan, Erwin Olaf, Marc Mulders, Charlotte Dumas en Robert Zandvliet.

Tegelijk geven de foto’s een prachtig overzicht van de huidige stand van de kunst in Nederland. De serie is heel divers, niet alleen vanwege de uiteenlopende disciplines waarin de geportretteerde kunstenaars werkzaam zijn maar ook vanwege hun verscheidenheid in leeftijd: zoals Jasmijn Visser die geboren werd in 1983 en Carel Visser die dit jaar tachtig werd.

De  foto’s laten echter vooral zien hoe verrassend het begrip ‘atelier’ kan zijn. Er zijn natuurlijk de klassieke schildersateliers, maar de zoektocht bracht de Bruijn ook in enorme fabriekshallen, intieme huiskamers, smetteloze kantoren en voormalige schoollokalen.

Of helemaal niet in een atelier, zoals bijvoorbeeld in het geval van Hellen van Meene; op haar uitdrukkelijke verzoek heeft hij haar geportretteerd in een bos. Een ereplaatsje werd ingeruimd voor Lucebert, die al lang niet meer onder ons is, maar wiens atelier in Bergen nog volledig intact is en dat nog steeds de sfeer van zijn aanwezigheid ademt.

Hans den Hartog Jager, schrijver, journalist en kunstcriticus (voor o.a. NRC Handelsblad) schreef voor het boek een boeiende inleiding bij de fotoserie. De kunstenaars zelf komen in het boek en de expositie ook aan het woord met een korte begeleidende tekst over hun werkruimte, de invloed van die omgeving op hun werkwijze, werkritme, rituelen en gewoontes.

GEPORTRETTEERDE KUNSTENAARS

Ad Arma, Jan Andriesse, Armando, Sjoerd Buisman, Marc Bijl, Tom Claassen, Joost Conijn, Anton Corbijn, Robbie Cornelissen, René Daniëls, Iris van Dongen, Sam Drukker, Charlotte Dumas, Marcel van Eeden, Irene Fortuijn, Gil en Moti, Daan van Golden, Klaas Gubbels, Jeroen Henneman, Heringa/Van Kalsbeek, Teun Hocks, Seet van Hout, Natasja  Kensmil, Job Koelewijn, Erikvan Lieshout, Joep van Lieshout, Lucebert, Mark Manders, Bertien van Manen, Hellen van Meene, Pieter Laurens Mol, Marc Mulders, Erwin Olaf, Pieter Pander, Uwe Poth, Charlotte Schleiffert, Rob Scholte, Berend Strik, Joost Swarte, Fiona Tan, Piet Tuytel, Emo Verkerk, Barbara Visser, Carel Visser, Jasmijn Visser, Harald Vlugt, Marijke van Warmerdam, Guido van der Werve, Co Westerik, Robert ZandvlietAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.