Bijgewerkt: 30 november 2022

Vierluik Lucebert in de bibliotheek

Nieuws -> Cultuur

Bron: Bibliotheek Amstelland
27-08-2012

Met o.a. Lucebert’s kleinzoon

Met een mooie knipoog naar de tentoonstelling 'Open de kooien van de kunst', nog tot 9 september te zien in het Cobra museum, organiseert de Bibliotheek Amstelland een heuse Lucebert-vierluik. De auteurs/samenstellers van de drie speciale boeken die bij de tentoonstelling in het Cobra Museum verschenen komen in de bibliotheek een korte voordracht geven.

Poëzie, gedichttekeningen, drukwerk van Lucebert en een muzikaal intermezzo van Lucebert's kleinzoon komen aan bod en zorgen voor een unieke middag; smullen voor de liefhebbers.

Lucebert Amstelveen
(Bron Bibliotheek Amstelland - 2012)

Boekenweek illustratie van Lucebert uit 1994


Het programma:

-In de bibliotheek met Lucebert. Paul van Capelleveen (auteur van ‘Lucebert, drukwerk van anderen’ en conservator van de Koninklijke Bibliotheek) vertelt over het beschrijven van de honderden boek- en tijdschriftillustraties die Lucebert heeft gemaakt tussen 1949 en 1994.

-In de bibliotheek van Lucebert. Huug Schipper (ontwerper van de drie Lucebert-boeken en mede-initiator) laat zijn licht schijnen op het verzamelen van drukwerk van Lucebert.

-muzikaal intermezzo. Mees Dierdorp, de kleinzoon van Lucebert, legt met zijn muziek een link van beeld naar taal.

-Open de kooien van de kunst. Erik Slagter (kunsthistoricus en schrijver van de tentoonstellingscatalogus) over de gedichttekeningen van Lucebert en hun plaats binnen Lucebert’s oeuvre.

-Alles van waarde. Vertoning film over de poëzie van Lucebert. Daarna zal Ton den Boon (hoofdredacteur van de Dikke van Dale en schrijver van ‘Zolang de lijm niet loslaat’) een korte en luchtige beschouwing houden over de invloed op de Nederlandse taal van de in 1994 overleden dichter, kunstschilder, tekenaar en lithograaf Lucebert.

Zondag 2 september 2012 - 15.00 – 17.00 uur - Stadsplein - Prijs: € 7,50 - Pashouders: € 5,00. Kaarten zijn in de bibliotheek en op de website te bestellen www.debibliotheekamstelland.nl

Lucebert?

Lucebert, pseudoniem van Lubertus Jacobus Swaanswijk, (Amsterdam, 15 september 1924 – Alkmaar, 10 mei 1994) was een Nederlandse dichter, kunstschilder, tekenaar en lithograaf. De uitspraak van de naam Lucebert is Loetsje-bert, 'Luce' komt van het Latijnse woord 'lux' (meervoud luces), wat licht betekent en 'bert' komt van het Engelse woord 'bright' wat helder betekent, dus zijn naam staat voor 'helder licht'.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.