Bijgewerkt: 25 juni 2024

Viering in de Kruiskerk voor iedereen op zondag 14 april

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Amstelveen
03-04-2013

'De koning komt, maar waar vandaan?'  Dit is het thema van de kerkdienst op zondag 14 april 2013. Iedereen is van harte welkom om 10.00 uur in de Kruiskerk Amstelveen, waar het licht door 1000 raampjes naar binnenvalt. Voor de kinderen is er een eigen viering, en er is opvang voor de allerkleinsten. Er is koffie om 10.00 uur en de viering start om 10.15 uur.

Kruiskerk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2004)

De Kruiskerk wordt ook wel de 'kerk met de duizend ramen' genoemd


Deze keer gaat het over een koning, de tegenstelling groot-klein, over iets dat uit totaal onverwachte hoek naar je toe kan komen. En het gaat natuurlijk ook een beetje over onze nieuwe koning…

Elke tweede zondag van de maand is er een speciale themaviering. We beginnen samen met een kop koffie, thee of limonade. Daarna wordt een inspirerend verhaal over God en mensen verteld en wordt stil gestaan bij wat het leven mooi of moeilijk maakt.


Muzikale vesper op 14 april,  17.00 uur in de Kruiskerk Amstelveen

Op zondagmiddag 14 april 2013 is er in de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a, om 17.00 uur een muzikale vesper. Het oratoriumkoor Stella Maris uit Lelystad zingt drie motetten van Anton Bruckner (1824-1896): Locus iste, Vexilla regis en Virga Jesse en drie van Gabriel Rheinberger (1839-1901): Abendlied, Ad te levavi en Benedixisti. De toegang is gratis. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Vanaf 16.30 uur iedereen welkom, koffie en thee staan klaar.

 Bruckner Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2013)

Anton Bruckner met de Imperiale Orde van de Oostenrijkse keizer Franz Joseph I, op een schilderij van Josef Büche (1848-1917). Bruckner (1824 - 1896) was een Oostenrijks componist, bekend om zijn symfonieën, missen en motetten. De eerste zijn tekenend voor de laatste fase van de Oostenrijks-Duitse romantiek, beschouwd omwille van hun rijke harmonische taal, sterk polyfone karakter en aanzienlijke lengte


Stella Maris zingt in deze vesper zes korte koorwerken, alle a capella. Drie Latijnse motetten van Anton Bruckner (1824-1896): Locus iste (een van oorsprong middeleeuwse tekst die bij de inwijding of een verjaardag van een kathedraal gezongen werd), Vexilla regis (een processielied uit de zesde eeuw) en Virga Jesse (een middeleeuwse tekst gebaseerd op het Bijbelgedeelte Jesaja 11. In de kerk wordt onder andere deze tekst 'gebruikt' om Jezus' afstamming in de lijn van David, de zoon van Jesse, kracht bij te zetten. De hymne wordt in de kerkelijke traditie gezongen bij het feest van de annunciatie op 25 maart, als, negen maanden voor kerst, Maria's conceptie van Jezus herdacht wordt). 

Rheinberger Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2013)

Josef Gabriel Rheinberger (1839 - 1901) was een Duits organist en componist, geboren in Liechtenstein. Rheinberger was een productief componist. Zijn religieuze werken omvatten 12 missen (een voor dubbel koor, drie voor vier stemmen a capella, drie voor vrouwen stemmen en orgel, twee voor mannen stemmen en één met orkest), een Requiem en een Stabat Mater. Zijn andere werken zijn verschillende opera's, symfonieën, kamermuziek en koorwerken


Van Josef Gabriel Rheinberger (1839-1901) worden drie gebeden gezongen: Abendlied is een Duits lied, een gebed dat past aan het eind van een dag. Ad te levavi en Benedixisti zijn twee Latijnse motetten met woorden uit de Psalmen (resp. uit Psalm 25 en Psalm 85), waarin de dichter zich tot God wendt, vertrouwen in Hem uitspreekt en zijn goedheid prijst.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.