Bijgewerkt: 29 november 2023

Vier koolmonoxide slachtoffers in Amstelveen

Nieuws -> Brandweer

Bron: Brandweer Amsterdam-Amstelland
09-01-2012

Rond 13.00 uur, op maandag 9 januari 2012, kreeg de alarmcentrale van Brandweer Amsterdam-Amstelland een koolmonoxidemelding binnen aan de Maarten Lutherweg in Amstelveen. De melding werd gedaan omdat de koolmonoxidemelder in de woning afging.


Grotere kaart weergeven De Maarten Lutherweg in Amstelveen

De brandweer verrichtte metingen in het betreffende huis maar trof geen alarmerende verhoging van koolmonoxide aan. Bij metingen bij de directe buren en de woning daarnaast sloeg de meter wel uit. In deze laatste woning lag de oorzaak: een defecte geiser.

Op dat moment waren een man en een vrouw aanwezig in de woning, waar de defecte geiser hing. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht door de ambulancedienst. De andere buren, een moeder en dochter, zijn uit voorzorg zelf naar het ziekenhuis gegaan.

Wat is CO, of koolmonoxide?

Koolstofmonoxide, koolstofmono-oxide, of CO is een verbinding tussen koolstof en zuurstof en een gas, dat onder meer ontstaat door onvolledige verbranding van koolstof, fossiele brandstoffen of andere brandbare stoffen die koolstofverbindingen bevatten. Het is een vrij belangrijke stof in de chemische industrie. Koolmonoxide is giftig, kleurloos en reukloos. Hierdoor is het erg gevaarlijk.

Een kachel, of een geiser moet bepaalde stoffen verbranden om voor warmte te kunnen zorgen. Zuurstof is een essentieel onderdeel voor een volledige verbranding. Als er onvoldoende zuurstof bij de vlam kan komen, bijvoorbeeld door een verstopt ventilatiekanaal van de geiser, komt het gevaarlijke koolmonoxidegas vrij.

Koolmonoxide Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een koolmonoxide melder op de grond naast de CV ketel


Sluipmoordenaar

Koolmonoxide wordt ook wel ‘de sluipmoordenaar’ genoemd, omdat het gas kleur-, geur-, en smaakloos is. Deze moordenaar eiste in Amsterdam sinds 2003 het leven van vier personen, 176 mensen moesten zich onder doktersbehandeling laten stellen na een koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide wordt 250 maal sneller in het bloed opgenomen, dan zuurstof.

Als gevolg hiervan neemt het lichaam steeds minder zuurstof op. Bij extreme blootstelling raakt men bewusteloos en falen de hart- en longfunctie. In het ergste geval met hersenbeschadiging en/of overlijden als gevolg.

Koolmonoxidemelder

Er zijn koolmonoxidemelders op de markt die in alarm gaan bij een hoge concentratie koolmonoxide. Gezien de eigenschappen van het gevaarlijke gas (kleur-, geur-, en smaakloos) kan een koolmonoxidemelder een toegevoegde waarde hebben in het herkennen van koolmonoxide.

De Brandweer Amsterdam en omstreken benadrukt wel, dat deze melders slechts als aanvullende waarschuwingsindicator gezien moeten worden. Degelijk onderhoud van geisers, kachels en schoorstenen is het eerste vereiste voor een koolmonoxidevrije woning.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.